Egyeseknek ennyire nincs dolga?

facebook megosztás

Hiába telt el mindössze két hónap a 2024-es évből, a játszótéri rongálások és ezeknek a területeknek a meg nem becsülése továbbra is jelentős problémát okoz Nagykanizsán. A vandálok több elemet is megrongáltak már az utóbbi hetekben nemcsak megfosztva a gyerekeket egy-egy játék használatának élményétől, de jelentős anyagi kárt is okozva.

játszótér

Stábunk néhány héttel ezelőtt foglalkozott a témával, hogy a Csokonai utcában illegális falfirkákat készítők ellen vádemelést javasoltak. Az ügyben kerestük Tóth Lászlót, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjét, aki elmondta, Zalában az ilyen rongálások elenyészőek, sokkal inkább a közterületen lévő padokat, játszótereket károsítják a fiatalok. Reprezentatív riportunkban az általunk megszólított kanizsaiak többsége az unatkozó fiatalokhoz kötötte a falfirkákat és ugyanez a réteg az, amely felelős a játszótéri rongálásokért is. Városunkban a nemrég felhúzott parkkal együtt 46 ilyen jellegű létesítmény van, ezeknek a többsége nincs elzárva, azaz bárki odamehet a nap bármely szakában és bármilyen állapotban, akár alkohol vagy kábítószer fogyasztása után is. Hiába van több helyen is jelölve, hogy a használat 14 éven aluliaknak ajánlott, ennél jóval idősebbek is birtokba veszik ezeket a területeket.

Nemrég a Keleti városrész egyik játszóterén történt, hogy egy tinédzser úgy próbált meg visszatérni a gyermekéveibe, hogy beült a 2-5 éveseknek szánt hintába, ahová természetesen beszorult. Neki még szerencséje is volt, mert a barátnője ki tudta szabadítani, ám nem egy olyan eset került be a hírekbe, amikor tűzoltóknak kellett közbeavatkoznia. A VIA Kanizsa munkatársainak a játszóterek nem rendeltetésszerű használata folyamatos problémát jelent.

játszó

A Kazanlak egyik terén is balkáni állapotok uralkodnak. Szabó István ügyvezető elmondta, az ott felhúzott fészekhinta korábban nagyon népszerű volt a gyerekek körében, ám valaki leszaggatta a játékelem kötélzetét. A helyrehozatal csakis az eszköz cseréjével valósítható meg, amelynek ára 200 ezer forint. Ugyanezen a szakaszon ismeretlen okból elhordták az ütéscsillapító gumiburkolatot az eszközökről. - A környékbeli fák alá építettek egy külön játszóteret, ami azért is problémás, mert rengeteg üvegcserép és hatalmas kőtömbök is voltak itt a fák környékén. A fán találtunk egy táblát 10/C felmenő felirattal, ezt valószínűleg a Kazanlak 10/C fűtőrendszeréből sikerült ellopniuk. Ezzel házszámot adtak az ő kis objektumuknak. Mintegy 100 ezer forintos az a kár, amit így tapasztaltunk – mondta el Kibeszélő Extra című műsorunk legutóbbi adásában Szabó István, a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. ügyvezetője.

Szabó István a műsorban számos fényképet bemutatott a vandálok tevékenységéről, köztük olyat is, ahol valaki egy játszótér homokozója mellett végeztette el a dolgát a kutyájával.

KÁLOVICS Tibor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 6-ai számában)

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.