A hónap műtárgyával is emlékeznek a forradalomra a múzeumban

facebook megosztás

Az 1848/49-es forradalom előtt tisztelgő litográfia lett a hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban. A színes nyomat Petőfi Sándort ábrázolja a nagyszebeni ütközetben.

A kanizsai múzeumban hagyománynak számít, hogy márciusban kiállítanak egy forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó tárgyat. A most bemutatott alkotás eredetijét egy lengyel festőművész Jan Styka alkotta meg egy panorámaképként. A forradalom 50. évfordulójára alkotott kép ma már nem tekinthető meg, azonban számos olajnyomat és képeslap fellelhető, amelyen látható. A kiegyezést követően nem volt ritka, hogy a zalaiak hasonló jellegű relikviákat rejtegettek a forradalmi időkből. 

- Találkoztam már olyannal is, hogy egy vadászati jelenet volt kint a falon és ha megfordítottuk, akkor a hátlapján volt egy titkos ’48-as kép is, ami Kossuthot vagy Petőfit ábrázolta. Voltak olyan időszakok, amikor ezt titkolni kellett, de ez a fajta olajnyomat és ezek a szép díszes keretek az 1910-es években voltak divatok, akkor már nem kellett ezeket rejtegetni – fogalmazott Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos-fő muzeológusa.

hónap

A képen Petőfi Sándort láthatjuk az 1849. március 11-i, második nagyszebeni ütközetben, a költőt idealizálva festette meg az alkotó. A másolatként szolgáló litográfia tavaly került be a múzeum gyűjteményébe, eredeti tulajdonosa nagy becsben őrizte.

- Amikor eladták a szülői házat Kiskanizsán, akkor bekerült Nagykanizsára egy panelházba. Amikor Horváth György, az eredeti tulajdonos elhunyt és a lánya eladta a lakást, ez volt az utolsó kép, ami megmaradtan a lakásban. Nem tudták tovább vinni, viszont nagyon szerették volna, hogy jó helyre kerüljön ez az egykor nagyon fontos kép és így került a Thúry György Múzeum gyűjteményébe - tette hozzá Gyanó Szilvia. 

A hónap műtárgya március végéig látható a Thúry György Múzeumban, nyitvatartási időben.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.