Teljesítményszorongást válthatnak ki a diákokból a túlzott szülői elvárások

facebook megosztás

A félévi eredmények és a túlzott elvárások kapcsán az iskolai teljesítményszorongás tüneteire hívja fel a szülők figyelmét a megkérdezett kanizsai szakpszichológus. Sipos Edit kiemelte, a család fontos szerepet játszik a kezelésben, azonban időnként a kialakulása is az otthoni teljesítménykényszerre vezethető vissza.

Az iskolai tanulmányaik megkezdése után a gyerekek belekerülnek egy olyan körbe, ahol elvárások vannak velük szemben – mondta el Sipos Edit szakpszichológus. Ha a diákok nem tudnak megfelelni a feltételeknek, akár szorongás is kialakulhat náluk, amihez a szülői példa is hozzájárulhat. Fontos, hogy a kitűzött cél a gyerek képességeivel összhangban legyen.

– Ha kap egy rossz jegyet a gyerek, akkor én azt gondolom, hogy arra kell szülőként reagálni, hogy vajon mi okozta ezt. Abszolút nem büntetéssel, hanem beszéljünk róla, hogy mi történt. Velünk felnőttekkel is előfordul, hogy rossz napunk van, nem sikerül úgy teljesíteni. Elsózza az anyuka a levest, az ujjára üt az apuka a kalapáccsal, tehát ez benne van, és hogyha tudom, hogy miért lett gyengébb az a jegy, akkor tudom segíteni a gyereket – fogalmazott Sipos Edit klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

szakpszichológus

Számos olyan tünet van, amelyek a gyerekek teljesítményszorongását jelezhetik. Utalhat rá a hosszabb ideje fennálló hasfájás, fejfájás, étvágytalanság és zárkózottság. Sipos Edit szerint, ha nem csupán átmeneti, hanem tartósabb viselkedésbeli változásról van szó, fontos, hogy a szülő időben reagáljon.

– Mindennek az alapja a teherbíró szülő-gyerek kapcsolat, aminek az alapja az őszinteség és a megbízhatóság. Az a kisgyerek, akit arra nevelnek, hogy fordulhat a szülőhöz, megbízhat benne, és segítséget fog adni a szülő, nem pedig kritizálni, bírálni, ne adj’ Isten büntetni fogja, ő meg fog nyílni a szülőnek és el fogja mondani, hogy mi a baj – fogalmazott a szakpszichológus. 

Sipos Edit hozzátette, amennyiben a szülő úgy látja, hogy beszélgetéssel és odafigyeléssel nem megoldható a probléma, érdemes a pedagógusok vagy pszichológus segítségét kérni.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.