Leterhelt a sürgősségi – sajtótájékoztatót tartottak a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban

facebook megosztás

A sürgősségi osztály nagy leterheltsége okán tartottak sajtótájékoztatót ma délelőtt a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban. Brünner Szilveszter főigazgató és Kisjós Balázs főorvos hangsúlyozták, az ügyeleti rendszer változása sokaknak okozott bizonytalanságot, ezért informálták a pontos részletekről a lakosságot.

Tavaly novembertől új ügyeleti rendszer működik Zalában, miszerint a betegek a 1830-as számon egy diszpécsertől kérhetnek segítséget, aki a panaszaik alapján dönt a betegút folytatásáról. Brünner Szilveszter főigazgató kiemelte, az első két hónap tapasztalatai alapján ugyan pozitívak a visszajelzések, azonban az új rendszer bizonytalanságot is okozott, ami a sürgősségi osztály leterheltségét eredményezte.

– Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy az előbb elmondott betegútszervezési folyamatot tartsák be és a sürgősségi osztályra valóban olyan emberek, olyan betegek kerüljenek, akiknek igenis szükségük van a sürgősségi betegellátásra. Arra a hatalmas humán erőforrásra, orvostechnológiai eszközháttérre, ami itt a kórházban rendelkezésünkre áll – mondta Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

kórház

A sürgősségi osztályra érkező betegek ellátása nem az érkezés, hanem a panaszok súlyossága alapján történik. Kisjós Balázs osztályvezető hangsúlyozta, sokszor nem egyszerű egy laikusnak eldönteni, hogy mennyit várhat az ellátásra.

– Vannak olyan panaszok – eszméletlen beteg, erős mellkasi fájdalom, bénulás, beszédzavar, lehetne ezeket sorolni – amik sürgős ellátást igényelnek. Én azt tudnám javasolni, hogyha a beteg bizonytalan, felhívja ezt a 1830-as melléket, ott bármilyen panasszal tudnak neki segíteni. Adott esetben mentőt küldenek azonnal, adott esetben tanácsot adnak neki telefonon – fogalmazott Kisjós Balázs, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa. 

Kisjós Balázs hozzátette a humán erőforrás rendelkezésre áll, de a várakozási idő csökkentése miatt fontos, hogy a nem sürgős esetekben a betegek a háziorvoshoz és a szakrendelésekhez forduljanak, valamint a diszpécser segítségét kérjék.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.