A város keleti felében is sebhellyel érnek fel a graffitik

facebook megosztás

A Keleti városrészben is jelentős problémának számítanak az illegális falfirkák, amelyek akár évekig is elcsúfítják az épületeket, közterületeket. Nemrégiben a kanizsai rendőrök vádemelést javasoltak három olyan fiatal esetében, akik festékszóróval több épület falát is megrongálták.

Stábunk is többször foglalkozott már az illegális falfirkák kérdésével. A statisztikai adatok szerint Nagykanizsáról és Zala vármegyéből az országos átlagnál kevesebb bejelentés érkezik, ám így is néhány perc alatt tucatnyi firkát lehet találni a Keleti városrészben. Tóth László, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezető elmondta, a forgalmasabb helyeken gyakrabban járőröznek a rendőrök, de általában más rongálási formák az elterjedtebbek Kanizsán.

- Itt viszonylag kevés az úgynevezett tipikus lakótelep és nincsenek nagyon elhagyatott gyárterületek, ahol vagy amelyeken ezek a graffitivel vagy falfirkával foglalkozó csoportok felületeket találnak. Ebből is adódik, hogy ez itt ilyen nagyon nagy számban nincsen. Zala vármegyében más a településszerkezet, más a lakótelep kialakítása és ez nem „kedvez” a graffitis embereknek – tudtuk meg Tóth Lászlótól. 

firka

A Csokonai utcában tavaly két 17 és egy 21 éves fiatal rongált meg egy irodaépületet és egy garázssort. A tettesek később megpróbálták eltüntetni a firkálmányukat, azonban más színnel festették át a falat, amely így még inkább szemet szúr az arra járóknak. A nyilatkozó lakosok szerint a büntetés visszatartó erőt képezhet ilyen esetekben.

- Én megbüntetném őket, nem tudom még, hogy milyen formában, de biztos, hogy nem hagynám annyiban. Nagyon durva, ami itt van – mondta el Dancsó Károlyné. 

A firkálók sokszor a környék panelházait sem kímélik, akad olyan ingatlan, amelyet fel kellett újítani a falakat beborító firkák miatt.

- Nagyon sok pénzbe kerül egy háznak a felújítása, 10 évig hitelt fizetünk. A miénk is fel lett újítva. Tehát ezt nem tartom okos dolognak. Biztos, hogy fiatalok csinálják ezt. Jönnek, aztán eszükbe jut valami, firkálnak valamit és arra nem gondolnak, hogy mekkora gondot okoznak annak a házközösségnek - fogalmazott Farkas Tünde Mária.

A BTK szerint a festékszóróval való firkálás 50 ezer forintot meghaladó kár esetén bűncselekménynek számít, amely pénzbüntetéssel, minősített esetben akár szabadságvesztéssel is sújtható.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.