22,5 és 51 százalék közötti béremelést kaptak a szakképzésben dolgozók Kanizsán

facebook megosztás

22,5 százalék volt a legalacsonyabb, majdnem 51 százalék pedig a legmagasabb béremelés a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban. Mint azt az intézmény mai tájékoztatóján kiemelték, a bérkompenzáció mintegy 170 oktatót érintett, de mellettük a pedagógiai munkát közvetlen segítők és a technikai dolgozók bére is emelkedett.

A szakképzésben legutóbb 2020-ban volt nagymértékű bérfejlesztés, amikor munkajogviszony-váltás történt az oktatók esetében – emlékeztetett Bene Csaba. Ez a mostani a következő lépés a kormány részéről, ami egy óriási eredmény – fogalmazott a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellára.

- Nem csak az oktatókat érintette – több mint 170 oktatót a Nagykanizsai Szakképzési Centrum iskoláiban – hanem azokat a pedagógiai munkát közvetlen segítő kollégákat is, akik pedagógiai végzettséggel rendelkeznek. De nem csak ők kaptak béremelést, ezt is örömmel tudom bejelenteni. Hiszen 2023. december 1-vel emelték meg a 2024. évi minimálbért. És azok a dolgozók, akik a minimálbér alatt kerestek – ezek technikai dolgozók természetesen – már 2023. december 1-e után az emelt minimálbért kapták. És minden év elején igyekszünk azoknak a dolgozóknak is a bérét rendezni, akik a minimálbér felett keresnek a technikai dolgozók közül - mondta el Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellára. 

béremelés

A szakképzésben minőségirányítási rendszer működik, ezen belül oktatói értékelést végeznek. A Nagykanizsai Szakképzési Centrumban ez tavaly fejeződött be, és alapot képzett a béremeléshez – mondta el Anda Zoltán főigazgató.

- A Centrum szintjén 35 százalékos volt ez a béremelés. Úgy, mint a köznevelésben, itt is meghatároztak egy minimális bért, ez itt a szakképzésben bruttó 582 ezer forint. Tehát mindenkinek erre az összegre felemelkedett a bére, és ez után következett be az a differenciálás, amit a pontozás jelentett a minőségirányításban. Így alakultak ki a bérek. Egy átlagot tudok mondani itt a Szakképzési Centrumban: az oktatók bruttó átlag bére most az alapbért tekintve 658.500 forint – fogalmazott Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Mindezt emelik még a pótlékok, amelyek szintén nőttek. A minőségirányítás, valamint a pontrendszer miatt nem mindenkinek egyforma a bérnövekménye – hangsúlyozta Anda Zoltán. Hozzátette: a Centrumban a legalacsonyabb emelés 22,5 százalék, a legmagasabb pedig majdnem 51 százalékos volt.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.