Továbbra is népszerű ünnepekkor a halfogyasztás
Halászlé, rántott ponty és harcsapaprikás. Ezek az ételek a karácsonyi menü elmaradhatatlan részei. Az ünnepek előtti időszakban a halak iránti kereslet sokszorosára nő az év többi részéhez képest. A kereskedők szerint nem változtak jelentősen az árak a tavalyihoz képest.
Az év utolsó hónapjában jelentősen megnövekszik a halak iránti kereslet, míg máskor a friss árut sem könnyű beszerezni a városban. Balogh Sándor egy nagykanizsai üzletet vezet. Úgy látja, az ünnepek alatt szinte minden család asztalára kerül valamilyen halból készült étel.
– Ilyenkor karácsonykor gyakorlatilag megtízszereződik a halfogyasztás. Év közben azért nem tartozunk Európa élmezőnyébe, de karácsonykor érdekes módon gyakorlatilag mindenki fogyaszt – vélekedett Balogh Sándor, a Season Kft. ügyvezetője.
Az elmúlt időszakban az élelmiszereknél is tapasztalható volt a drágulás, azonban a halat szinte a tavalyi árakon lehet kapni. Balogh Sándor hozzátette, ugyanazokat a halakat keresik a vevők évek óta.
– A zöme halászlé, rántott ponty, a lazacot el tudják készíteni akár roston, akár valamilyen párolt formájában, harcsapaprikás. Ezek főleg, de inkább a halászlé, az a fő fogás karácsonykor – tette hozzá Balogh Sándor.
A forgalmat tekintve az év többi része elmaradt a tavalyitól, azonban karácsony előtt ismét rengetegen vásárolnak halat az ünnepi menühöz.
T.CS.
(Borítókép: Kanizsa TV)