Kanizsai járatokat is érint a Volánbusz kétnapos sztrájkja

facebook megosztás

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. A sztrájk idejére a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a közlekedési társaság honlapján érhető el.

Már korábban sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet most vasárnapra és hétfőre, mivel a 2024-es bértárgyalások nem folytatódtak az év végéhez közeledve. Az érdekképviselet kezdeményezését a Volánbusz megtámadta a bíróságon, de első fokon átengedték a munkabeszüntetésre vonatkozó kezdeményezést, így a felek megállapodtak az elégséges szolgáltatásokról.

Most a Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy vállalatnál működő majdnem húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz.

Jelezték, hogy az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte.

Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbuszvezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

A Volánbusz továbbra is vitatja „az indokolatlan munkabeszüntetés” jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, "amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan".

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság szerint az idei évben nincs ok és jogszerű lehetőség a munkabeszüntetésre, mivel a kollektív szerződés keretében érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

Mint írják, felelős munkáltatóként a társaság szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről.

A közlemény szerint a Volánbusz az eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre, a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis a munkavállalók és a munkáltató közös ügye.

A sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte az arra történő felkészülést: a még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta - hangsúlyozták.

 

A járatok listája itt megtekinthető.

 

portfolio.hu

(Borítókép: infostart.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.