Percről percre a soron kívüli közgyűlésről

facebook megosztás

10:27 - Dózsa - Petőfi gyalogátkelő 

Bodó László az előterjesztő. Több évtizedes probléma megoldásának első lépése lehet ez. Veszélyes itt a közlekedés, hiszen megnövekedett a forgalom. A buszmegállót így át lehet kötni a Petőfi utcára. 

Szavazás: 13 igen. 

A mai ülés ezzel le is zárult, Bizzer András elnöklésével és meglehetősen békésen telt. 

10:25 - Aréna 

Horváth Jácint hozott egy javaslatot, amely egy korábbi döntést von vissza. Hiszen amiatt az Aréna most nem tud költeni. 

Szavazás: 13 igen - egyhangúlag és az eredeti is így ment át. 

10:15 - Ipari park kezelése 

Radics Bálint szerint már rég itt kellett volna lennie ennek a pontnak. Nem csak kezelni kellene ezt a területet, hanem menedzselni. Felhozta problémaként azt is, hogy a Vagyongazdálkodás honlapja olyan támogatásokat hirdet, amik vagy már nem működnek vagy nem is lettek elfogadva. 

Horváth Jácint válaszolt. Ezek a területek önkormányzatiak, a kezelésükről van szó. A menedzselésük a polgármesteri hivatal dolga lesz. 

Fodor Csaba elmondta: működtetni fogják az Ipari Parkot, s ebben közös a felelősségük, hiszen ezt diktálja a város érdeke. A mai pont a nagy csomag egy része lesz, s ezzel a mondattal reméli, megnyugtatta Radics Bálintot is. 

Horváth Jácint annyit hozzátesz: ez a város onnan indult, hogy 10 éven keresztül angol oldala sem volt Kanizsának. Most végre elindultak egy úton, bár ez a mostani lépés nem szervesen kapcsolódik ide. A Fidesz arra agitál, hogy erre többet költsön a város, ez így is lesz, de elvárja Horváth a Fidesz-frakció támogatását is. 

Bizzer András egyetért az előterjesztéssel, de valóban sokkal korábban meg kellett volna hozni. 

Szavazás, összesen 4 pont van: 13 igen. 

10:10 - Szakképzés 12 milliós kérése 

Bene Csaba kancellár szólalt fel - aki gyorsan ad, az kétszer ad - e mondással kezdett. Hiszen szerinte szükséges lenne, ha ezt az összeget nem a jövő évi költségvetésből finanszírozná a város, hanem az ideiből vagy legalábbis a felét. 

Így Bizzer András ezt elfogadta, s szerinte van rá szabad forrás. 

Szavazás az idei fizetésről:  5 igen 1 nem 7 tartózkodás - Károlyi Attila nyomott nemet, nem ment át. 

Szavazás az eredetiről, azaz jövőre lesz kifizetés: 13 igen, egyhangú. 

09:55 - Rozgonyi-tagóvoda fűtése 

Szabó Szilárdé az előterjesztés. Mint mondta, volt itt már komoly probléma, s ha idén nem is valósul meg, lépni kell, hogy a következő télre már elkészüljön. Ő is utalt rá, hogy ehhez kell a fenntartó jelzése is, hogy van-e igény rá. 

Utóbbi gondolatra csatlakozott Schauta Marcell is. Meg kell vizsgálni a jelentkezési számokat, hiszen látva a demográfiai adatokat és azt is, hogy a reformátusok is indítanak óvodát, nem biztos, hogy szükséges egy olyan fejlesztés, ami után az épületet mondjuk eladják. 

Fodor Csaba szerint ezt azért kell itt megbeszélni, mert Szabó Szilárd nem megy el a bizottsági ülésekre. Ez valóban fontos kérdés, hiszen annak idején az ÉVE-frakció az 588 milliós fejlesztési listára is feltette. De a Fidesz ezt nem támogatta, így nem kerülhetett be. A bizottság a céllal egyetértett, de január 31-ig készülnie kell egy tervnek, hogy hány gyermek fog a következő évben óvodába járni Kanizsán, s melyek azok az intézmények, amelyeket működtetni kíván a város. S akkor kerüljön vissza a közgyűlés elé, hiszen akkor lesz a testület minden szükséges információ birtokában. Ez ma még nincs meg. S az árakat is aktualizálni kell. 

Ez azt jelenti Bizzer András szerint, hogy az eredeti javaslat nem lesz támogatva. 

Szabó Szilárd szerint ezek, amiket most kér az ÉVE, bele van írva az előterjesztésbe. Az utolsó előtti bekezdésben szerepel, hogy csak akkor valósul meg a fejlesztés, ha vezetőség szerint indokolt az intézmény fejlesztése. S "meg is köszönte" Fodor Csabának, hogy mennyire figyel az általa elkészített anyagra. Amit az ÉVE hiányol, Szabó szerint kérés nélkül is el fog készülni. De biztatja az ÉVE-frakciót, hogy támogassák, hiszen ha nem lesz rá szükség, elkölti másra a város ezt a pénzt. Ez most elvi kérdés. 

Horváth Jácint kért szót. Arra akar a Fidesz játszani szerinte, hogy az ÉVE kivette ezt a fejlesztést. Pedig nem erről van szó. Ha január 31 előtt meglesz a költségvetés, akkor most azzal egészítik ki az előterjesztést, hogy ennek a felvetésnek szerepelnie kell benne. 

Fodor Csaba nagy tisztelettel megköszönte, hogy Szabó Szilárd kioktatja az önkormányzati működésből. Szabó előterjesztésében az a hiba, hogy beiratkozáshoz köti a fejlesztést. De az túl későn van, s akkor visszamondani a működést, már nem lenne tisztességes. A beiratkozások előtt meg kell mondani a szülőknek, hogy melyik óvodákat fogják üzemeltetni, melyek közül lehet választani. 

Szavazás Fodor Csaba módosítójával és Horváth Jácint kiegészítéséről: 8 igen 5 tartózkodás - elfogadva. 

09:38 - Munkás utca parkoló

Bizzer András az előterjesztő. A fejlesztésnek örül, hiszen a kormány támogatta a várost 588 millió forinttal, ennek köszönhetően készültek el a parkolók. Viszont a munka során kiderült, hogy kell a korlát, mivel gyalogjárda is készült az Arénáig. Nem nagy összeg az alpolgármester szerint, összesen 657 ezer forint.

Fodor Csaba szerint minden fejlesztés a városnak köszönhető. Hiszen, a sértett sem veregeti a tolvaj vállát, ha az ellopott pénz felét visszaadja. Hiszen az tény, hogy a kormány többet elvisz, mint amit visszaad. Többször volt kint a helyszínen Fodor Csaba. Sokkal több probléma merült fel ott és jobb lett volna, ha erről komplexen döntenek. Probléma, hogy a garázssor zöld területéről is be lehetett hajtani a parkolóba. Probléma, hogy kell egy labdafogó a szomszédos pályához és a ház mellett a víz valóban megáll. 

Közben volt némi technikai problémánk, addig a közgyűlésen az 588 millió 142 milliós kamatának fel nem használása kapcsán csapongtak el a felek. Fodor például azt is megjegyezte, hogy ők sokkal jobban értenek a város vezetéséhez, mint a Fidesz és becsülettel teszik is a munkájukat, de azért a Sberbank csődjét ne tegyék már a nyakukba. Arról Orbán Viktor haverja tehet.  

09:36 - Kisfaludy-Csengery gyalogátkelő

Berta Krisztián napirendje, mint mondta, eddig is támogatták a fejlesztést, tegyék meg most is.

Előzmény: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202303/ujabb-zebra-letesulhet-a-kisfalud…

Szavazás: 13 igen, egyhangú.

09:33 - Bagolai árok

A hivatalnokok béremelése és a miklósfai felújítás nem hozott vitát. Most jön a bagolai árok. Szabó Szilárd ismételte Fodor Csabát, aki egy korábbi ülésen azt mondta, megvizsgálják ezt a kérdést és a hozzá szükséges forrást.

Nincs több hozzászólás.

A-verzió, tehát idei költségvetésből oldják meg - 13 igen, egyhangú.

09:15 - Első pont, első vita

Az első napirendnél Szabó Szilárd kért szót. Elmondta, nem ért egyet a felvetéssel, hiszen ez csak a polgármesteri jogkör újbóli megnyirbálása. Azt is elmondta, a korábbi ciklusokban lényegesen több rendezvény volt, mint ami az ÉVE 4-5 évét jellemezte.

Horváth Jácint reflektált: a közgyűlés nem elvesz jogkört, hanem visszavesz. Hiszen az állam jogköröket nem a polgármesternek, hanem a közgyűlésnek ad. S ha ezt megkérdőjelezi Szabó, akkor a 2019-es választás eredményét kérdőjelezi meg. Horváth szerint pedig azt pedig jó lenne letisztázni, hogy azért a pandémiát ne varrja már az ÉVE nyakába a helyi Fidesz.

Szabó jött viszontválasszal. A most létrehozandó bizottság nem tükrözi a demokráciát és a választás eredményét. Szabó elmondta, a pandémiára való utalás csúsztatás, ő nem erről beszélt. Bele lehetne menni abba is, hogy akkor is lett volna esélye az ÉVE-frakciónak rendezvényt szervezni, de nem tették meg, de ebbe inkább most nem megy bele, hiszen nem szeretné elvinni más irányba a vitát.

Folytatódik a Horváth-Szabó csörte: Horváth a törvényről beszélt, nem a jogkörről, de úgy látszik, ezt Szabó nem értette meg, ez Szabónak szerinte már sok. A számonkérés kapcsán pedig nézze már meg az előző ciklust: fele szavazati jogot kapta az akkori ellenzék, mint a mostani. Az ÉVE ugyanazt a struktúrát követte e téren, mint a Fidesz - zárta Horváth.

Schauta Marcellnek Szabó demokráciafelfogásával vannak problémái: a kormány folyamatosan jogköröket vesz el az önkormányzatoktól, s az demokratikus. Ha a polgármesteri jogkörök bizottságokhoz kerülnek, akkor az már nem demokratikus. Schauta szerint a Fidesznek az a demokratikus, ha ő dönt.

Fodor Csaba reméli, lesz végre egy olyan ülés, ahol Szabó Szilárd normálisan elolvassa az előterjesztéseket. A bizottság ezeket a döntéseket nyílt ülésen fogja meghozni, így bárki látogathatja, akár Szabó Szilárd is, bár eddig se tette meg.

Bizzer András lezárta a vitát, de közben értékelte a napirendet. Azon szólalkozik össze Fodor Csaba és a Fidesz-frakció, van-e joga az ülés vezetőjének a lezárás után értékelni a napirendet.

Szavazás: 8 igen 5 nem - elfogadva.

Fotó: Horváth Zoltán

09:08 Kezdés - ismét nem a sakkozóknak és a pingpongosoknak

Hosszas késé után indult az ülés. Balogh László és Dénes Sándor hiányzik, így ma Bizzer András alpolgármester elnököl. Alapvetően 18 pontról lett volna szó, de Fodor Csaba javaslatára a két sportos támogatást levették. Bizzer András elmondta, nem ért ezzel egyet, de szavazni kell róla. Fodor Csaba javaslata át is ment.

Háttér:

Sportos visszatánc, kisebb fejlesztések és némi Városfejlesztő. Röviden így summázható a mai ülés előzetes tartalma. Bár a 17 napirend nem kevés, a tanácskozás mégsem ígérkezik túl hosszúnak, igazán nagy szikra nincs egyik ügy körül sem.

De aztán írt már sok érdekes pillanatot a kanizsai politika történelmének egére a 2019 óta regnáló testület. Legutóbb például megszűnt az az álmoskönyvek szerinti jel, hogy ha nincs pogácsa, akkor valami nagy történik, jelesül kivonul a Fidesz-frakció.

Az ellátmány ugyan elmaradt és mindössze 1 napirend volt akkor, de így is mintegy 50 perces vitát hozott a találka. Arról született döntés, hogy az uszodaprojekt a biztos elkaszálás helyett, Lázár Jánoshoz került, így jövő nyárig még tanakodhatnak arról a döntéshozók, hogy fektetnek-e forrást a projektbe és megépül-e a 2015-ben beígért uszoda.

S ha már úszás, nemrégiben beszélgettünk a visszatérő Molnár Flórával: https://www.youtube.com/watch?v=m9Oty6Nb_rk&t=233s

Ma a sportos területről a pingpongosok és a sakkozók kérelme került be. Többszöri levétel/elutasítás után kaphatják meg a kért összeget, ez 2 millió, valamint 550 ezer forint.

Az asztalitenisz is téma volt a Szertárban: https://www.youtube.com/watch?v=ky7tiD3SVj4&t=4s

Bejön a Munkás-parkoló ügye. A fejlesztésről beszámoltunk és arról is, hogy a szomszédos lakók jelenleg nem túl boldogok az új fejlesztést látva. Link: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202311/elkeszult-de-mikortol-hasznalhato-a-munkas-uti-parkolo

De érdekes lehet a bagolai árokbetemetés. Róla van szó: https://www.google.com/maps/@46.4235816,17.0268312,3a,75y,352.03h,72.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1si3QRdsF_h29dWlBXR9qe-g!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu Szabó Szilárd javaslat két megoldási opcióval is szolgál.

Czirákiné, a Városfejlesztő ügyvezetője két szemelvénynél lesz érintve, meglátjuk miként fogadja őt a kormánypárti frakció. Nem oly régi hír, hogy a néhány közgyűléssel ezelőtt a Vasemberházban is felidézett vádak kapcsán a városi cég vezetője megtette a feljelentést. Link: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202310/megtette-a-feljelentest-czirakine

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.