Mozgásszervi rendellenességekkel élők mindennapjaiba tekinthettek be

facebook megosztás

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából indítottak rendezvénysorozatot a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán ma délelőtt. Az Érzékenyítő Nap elnevezésű programon középiskolás diákok ismerkedhettek meg a mozgásszervi rendellenességekkel élők mindennapjaival.

December 3-a 1992 óta a Fogyatékos Emberek Világnapja. A kanizsai kórházban 2019-ben szerveztek először Érzékenyítő Napot ezen alkalomból. Az azt követő négy évben a világjárvány nem tette lehetővé a folytatást, ma délelőtt azonban ismét diákok töltötték meg az épület folyosóit. Brünner Szilveszter főigazgató elmondta, céljuk, hogy a fiatalok megismerjék a mozgásszervi fogyatékossággal élők hétköznapjait, továbbá az elfogadást is erősítsék ezen a területen.

– Rengeteg honfitársunk, akár családon belül, akár a barátaink között, társadalmi szinten, rengeteg ember él fogyatékossággal. Ez legyen akár mozgásszervi fogyatékosság vagy legyen bármilyen, amit el tudunk képzelni, mert minden embernek egyébként van valamilyen fogyatékossága, tökéletes ember nincsen. Azt gondolom, csak a tökéletlenség mértéke más az embertársaink között, és ebben nagyon hasonlítunk egymásra. Ezt szeretnénk bemutatni a diákoknak – fogalmazott Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

mozgás

A diákok csoportokat alkotva, kilenc állomáson ismerhették meg és próbálhatták ki a fogyatékossággal élők által használt eszközöket. Fliszár Mária osztályvezető úgy fogalmazott, ez egy ismeretlen terület azok számára, akiknek nincs ilyen hozzátartozójuk vagy ismerősük, így hasonló nehézségekkel küzdő emberekkel is beszélgethettek a diákok.

– Ők korábban az osztályunkon kezelt, illetőleg gyógyított betegek, akiknek nyilván maradandó fogyatékosságuk maradt vissza. Lesz olyan, aki paraplég, tehát mind a két alsó végtagja bénult, és kerekesszékben sikeres családi és munkahelyi életet él. Lesz féloldali agyi történésen átesett beteg, aki szintén beilleszkedett a társadalomba – tette hozzá Fliszár Mária, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa. 

Az Érzékenyítő Nap egy hét múlva újabb diákok részvételével folytatódik, majd december 15-én egy gálaesttel zárul a rendezvénysorozat a Medgyaszay Házban.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.