Megemlékezés az 50 éves Jazzfesztiválról

facebook megosztás

Emléktáblát avattak az első Nagykanizsai Jazzfesztivál ötvenedik évfordulója alkalmából csütörtök este. A mementó a félévszázados múltra visszatekintő esemény első helyszínén, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának épületén kapott helyet.

jazz

A Kanizsa Tv tudósítása a képre kattintva érhető el.

A kerek évfordulót ünneplő jazzfesztivál számos helyszínt megjárt már története során, a premiert az akkori úttörőházban bonyolították le. Halász Gyula kiemelte, a Magyar Rádió segítségével létrehozott kulturális esemény kiemelkedőnek számított, mára pedig a magyar zenetörténelem megkerülhetetlen része lett, ahol a jazz számtalan legendás képviselője tette tiszteletét.

- Több olyan világsztár lépett fel Nagykanizsán, akik más magyarországi városban nem léptek fel. Például Don Cherry, Teddy Wilson, de rengeteg olyan sztár volt, például Archie Shepp, aki Kanizsán lépett fel először, de rengetegen voltak, Steve Colemantől elkezdve Eberhardt Weberig. Nagyon sok világsztár és nagyon sok kiváló európai jazz-zenész – fogalmazott Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja. 

Az emléktábla-avatáson Polai György is hosszú perceken keresztül emlékezett a fesztivál történetére. A jazzklub egyik alapítótagja úgy fogalmazott, az első alkalom egy megismételhetetlen reveláció volt, mivel Budapestet követően itt honosodott meg először a műfaj.

- Ezt megelőzően csak a Székesfehérvári Videoton Jazz Fesztivál volt, nagyon jó színvonalon, és ’72-ben mondhatjuk, hogy már rendeztek már Szegeden is Jazznapokat, de az lokális volt. Ott hosszú évekig pénz hiányában külföldi fellépőket nem tudtak meghívni. Ez az első, kanizsai ’73-as fesztivál, ez külföldi sztárok vonatkozásában is rendkívül magas színvonalú volt - mondta Polai György, a Kanizsai Jazz Klub alapítótagja.

A leleplezett emléktáblát Béres János készítette, akire szintén nagy hatással volt az 1973-as fesztivál és a szabad zene beáramlása a vasfüggönyön túlra. A mementón elhelyezett zongoramotívum egy kiemelkedő művész emléke előtt is tiszteleg.

- Coltrane-nek az egyik zenésztársa Mal Waldron, aki itt zongorázott és az ő emlékére találtuk ki ezt a zongoramotívumot. Az, hogy egy ilyen üllőn van rajta ez a zongorabillentyű olyan, mint ahogy a kovácsok verik az üllőt és a „cigánybolha” – ahogy a szikrát hívják – pattog szét úgy pattognak szét a free jazznek ezek a hangjegyei – fogalmazott Béres János, szobrászművész.

Az idei Kanizsai Jazz Fesztiválon főleg hazai előadók lépnek fel, de egy nemzetközi zenészekre építő formáció is színpadra áll a Medgyaszay Házban.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.