Gasztro - Lazacfilé vagy sertésérmék az ünnepi asztalon

facebook megosztás

A karácsony közeledtével a háziasszonyok elgondolkodnak, hogy milyen ételt helyezzenek a család elé. Az NSZC Thúry György Technikum 13.A osztályos, vendéglátás-szervező tanulói alternatívát adnak a hal és a sertéshús felhasználására.

Novák Nóra és Varga Katalin ajánlata: lazacfilé roston, sajtos brokkoli krémmel, széles metélttel

Hozzávalók 4 főre:

  • 720 g lazacfilé, 100 ml olaj, só, őrölt bors, 300 g brokkoli, 50 g vaj, 50 g liszt, 250 ml tej, 150 g füstölt sajt, 400 g széles metélt.

Elkészítése:

A szálkátlanított lazacfiléket sózzuk, borsozzuk, felhasználásig hűtjük. Besamelmártást készítünk vaj, liszt, tej felhasználásával, reszelt, füstölt sajttal. Brokkolirózsákat főzünk, leszűrjük, majd pürésítjük, a sajtmártáshoz keverjük. A lazacszeletek mindkét oldalát kevés olajon hirtelen megsütjük, elsőként a bőrös felét, majd 10 percre 150 °C-os sütőbe helyezzük. Köretként főtt, széles metéltet kínálunk. Tálaláskor citromlevet csepegtetünk a halszeletekre.

 

Bakonyi Klaudia és Kun Bence sertéshús étele, sertésérmék Palatinusz módra

Hozzávalók 4 főre:

  • 720 g sertés szűzpecsenye, 200 g szárnyasmáj, só, őrölt bors, majoránna, 200 ml olaj, 150 g vöröshagyma, 200 g zöldpaprika, 200 g paradicsom, 200 g zöldborsó, 900 g burgonya. A szűzpecsenyét letisztítjuk, majd kb. 2 cm vastag karikára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A burgonyákat héjában megfőzzük, tisztítjuk, karikázzuk. A zöldborsót sós vízben főzzük. Az érméket kevés olajban elősütjük, majd zsírjában pörköltalapot készítünk hagymával, paprikával, paradicsommal, a húst ebben az alapban pároljuk pár percig. A karika burgonyákat serpenyőben, olajban pirítjuk, majd megsütjük a felszeletelt szárnyasmájat is, melyet sózunk, borsozunk, majoránnával hintünk. Egymásra helyezve tálaljuk az elemeket, a burgonyát, az érméket, a pörkölt anyagot, a májszeleteket, majd az egészre rákanalazzuk a zöldborsót.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. november 29-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.