"Nagyobb a szerepük, mint gondolnánk"

facebook megosztás

Zümmögj velünk – A méhek titkos világa! címmel tartottak előadást az Állatvédelmi témahéten a Halis István Városi Könyvtárban. A Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület programján a méhek nélkülözhetetlenségéről és a méz jótékony hatásairól hallhattak az összegyűlt gyerekek.

Sokan keveset tudnak ezekről a nagyon fontos és hasznos rovarokról, pedig minden élőlény számára nélkülözhetetlen a létezésük. Munkájuknak nem csak a méz, de a különböző, az ember számára is táplálékként szolgáló növények termései is köszönhetőek – említette Zágon András. A szakember azt is elmondta, hogy a termelői méz fogyasztására szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hiszen az számos jótékony hatással bír.

- Sokan tudják, a felnőttek legalábbis, illetve az utóbbi években a méhész egyesületünk saját szinten, itt Nagykanizsán is, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is igyekszik propagandát folytatni annak érdekében, hogy a mézet minél többen fogyasszák, mivel ez természetes tápláléka az embernek, tehát nem mesterségesen előállított táplálék, amiről mondjuk nem tudjuk, hogy milyen összetevőkből keletkezett. Ugye ezt a rovarok saját testük által feldolgozva nektárból készítik a mézet és ez enzimeket, nyomelemeket, tehát a testünk számára fontos összetevőket tartalmaz – mondta Zágon András, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület vezetőségi tagja.

A nektár gyűjtéséről, a méz készítéséről, majd annak kipörgetéséről egy kisfilmet is megtekinthettek a fiatalok, az előadás végén pedig meg is kóstolhatták a rovarok által előállított finomságot. Zágon András hangsúlyozta, nagyon fontos a fiatal generációk érzékenyítése a méhek védelmével kapcsolatban, hiszen az utóbbi években egyre nehezebb helyzetbe kerültek mind a méhészek, mind az állataik. Ennek a hatásait mindenki a saját bőrén érezheti.

- Nagyon ki kell hangsúlyozni, hogy fontos szerepük van a természetben megporzási tényezőként. Tehát hogyha a rovarok eltűnnének a Földről, az jelen körülmények között nagy baj lenne. Lehet, hogy 10-20 év múlva ez majd változik, mert olyan növényeket készítenek majd a génnemesítők, amihez nem kell a rovarbeporzás, de jelen körülmények között elengedhetetlen, hogy a rovarvirág megporozza a természetet. Tehát az almától, a repcétől, a napraforgótól kezdve mindenféle növényhez kell a rovar általi megporzás, és ezért is nagyobb szerepe van a méheknek ilyen szempontból, mint hogy mézet, nektárt, propoliszt állítanak elő – hangsúlyozta továbbá a méhész.

A szakember hozzátette, átlagemberként is sokat tehetünk a méhek érdekében: például méhlegelők kialakításával, illetve a növényvédő szerek használatának csökkentésével.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.