Alaposan megnézték a feldolgozott élelmiszereket, nem várt eredményre jutottak a kutatók
Egy friss kutatási eredmény szerint mégsem annyira károsak a feldolgozott élelmiszerek az egészségre, mint azt korábban gondolták. Igaz, a mértékletes fogyasztás itt is kulcsfontosságú.
Meglepő eredményre jutottak a King’s College London és a Maastrichti Egyetem kutatói, akik a feldolgozott zsírok egészségre gyakorolt hatását vizsgálták. A szakemberek az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban megjelent publikációjukban azt írják, a többek között a pékárukban és a margarinokban is megtalálható anyag csekély hatással van a szív egészségére akkor, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják őket.
A kutatók az úgynevezett interészterezett zsírokra összpontosítottak, amelyeknek magas a pálmaolajból származó palmitinsav, vagy a más növényi zsírokból származó sztearinsav tartalma. Ezeket gyakran használják az állatokból származó zsírok helyett, amelyek közismerten növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor, mivel feldolgozott élelmiszerekről van szó, ezeknek sem tulajdonítanak sokkal jobb hatást.
A vizsgálatban 47 egészséges felnőtt vett részt egy kettős vak, randomizált vizsgálatban. Ez a felépítés biztosította, hogy sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, milyen típusú zsírt fogyasztanak az egyes fázisokban.
Minden résztvevő két különálló, hathetes diétát követett, amelyek palmitinsavban vagy sztearinsavban gazdag zsírokból készült muffinokat és kenhető krémeket tartalmaztak. Ezek a zsírok a résztvevők teljes napi energiabevitelének körülbelül 10 százalékát tették ki.
A kutatók ezután számos egészségügyi mutatót – többek között a koleszterinszintet, a triglicerideket, az inzulinérzékenységet, a májzsírszintet, a gyulladást és az érrendszer működését – értékeltek. Az eredmények nem mutattak ki érdemi különbséget a kétféle zsír között a vér koleszterinszintjében vagy a trigliceridszintben, beleértve azok arányát is, amire a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatának kulcsfontosságú mérőszámaként tekintenek – összegez a ScienceDaily.
A tanulmány emellett a gyulladással, inzulinrezisztenciával, májzsír-felhalmozódással vagy érrendszeri egészséggel kapcsolatos káros jeleket sem talált a résztvevők szervezetében.
Sarah Berry, a tanulmány vezető szerzője szerint ez a kutatás rávilágít arra, hogy nem minden feldolgozott élelmiszer káros az ember számára. A szakember hangsúlyozza: az interészteresítés folyamata lehetővé teszi a kemény zsírok használatát a káros transzzsírok helyett, miközben lehetővé teszi a gyártók számára, hogy csökkentsék a kenhető termékek és élelmiszerek telített zsírtartalmát.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták: a jövőben hosszabb távú kutatásokra is szükség van, hogy kiderüljön, ilyen téren milyen hatással lehet számolni.
hvg.hu