A fűtési szezonnal nő a kockázat

facebook megosztás

Évente nagyjából 600 esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt, amiből csaknem 15 halállal végződik. Ennek a veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, azonban ilyenkor lényegesen nagyobb a kockázat. Puskás Tamás, háziorvos hangsúlyozta, a kezdeti tüneteket nehéz felismerni, viszont nagyobb mennyiségben az oxigén hiánya miatt akár tartós egészségkárosodást is okozhat.

– Hogyha az ember a szén-monoxiddal fertőzött vagy szén-monoxiddal szennyezett levegőből kimegy a friss levegőre, akkor egy óra alatt lefeleződik a szén-monoxid mennyisége a szövetekben, ezáltal ezek a tünetek, panaszok, amiket addig érzett, elmúlhatnak. Általában akkor van a baj, ha sokáig tartózkodunk azon a területen, ahol a szén-monoxid előfordul, mert akkor tudja azt a koncentrációt elérni a vérben, ami már károsodást okozhat – mondta Puskás Tamás háziorvos.

Szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a gázkészülékek meghibásodása okozza, de a kémények nem megfelelő állapotából is adódhat. Azokban a háztartásokban, ahol vízmelegítésre is ilyen berendezést használnak, egész évben fennáll a veszélye. Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, szén-monoxid-érzékelő beszerzésével megelőzhető lenne a baj.

– Szédülés, émelygés, hányingeres tünetek jönnek létre, amikor szén-monoxid kerül egy-egy lakás légterébe. Ilyenkor azért gyanakodjunk, bár hajlamosak vagyunk néhányan arra, hogy az időjárási változásokra fogjuk azt, hogy fáj a fejünk. Viszont, amikor már rosszullét és hányinger van és van egy nyílt égésterű készülékünk az adott lakásban, akkor nagyon gondoljuk meg azt, hogy itt valami probléma lehet. Nyilván, hogyha rendelkezünk szén-monoxid-érzékelővel, akkor ezt idejekorán jelzi – nyilatkozta Kósi Zsolt sajtószóvivő.

Kósi Zsolt hangsúlyozta, mérgezés gyanúja esetén azonnal segítséget kell hívni, ugyanis egy ilyen helyzetben néhány perc késlekedés is életeket követelhet.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.