Percről percre a soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

facebook megosztás

11:57 - Befogadó játszótér

80 milliós játszóteret kap a város ajándékba, a tereprendezést kell elintézni. Ez mintegy 7 millió forint.

A cél jó Fodor szerint, de a forrásmegjelölés nem, ezt módosítja Fodor Csaba.

Balogh Lászlót nem zavarja, hogy Fodor Csaba jobb kapcsolatban van a Via igazgatójával, a lényeg, hogy megvalósuljon.

14 igen - egyhangú.

Az ülés ezzel lezárult, folytatás október közepén.

11:45 - Parkolók, járdák 

Alkotmány utca, Balogh László szerint régi ügy, már 2017 óta húzódik. Mintegy 27 millió lesz.

Szavazás: 14 igen, egyhangú

Szent Rókus járdája:
Balogh László számított volna Károlyi Attila szavazatára, de már nincs itt. A polgármester szerint 5 sáska képviselő van most. A szavazás egyhangú. A Károlyi-poén háttere a képviselő híres kiskanizsai múltat taglaló felszólalása: https://kanizsaujsag.hu/hir/202301/percrol-percre-2023-elso-kozgyuleser…

Rozgonyi-óvoda:

A vita javát már lefolytatták a felek. Gábris Jácint elmondta, ő támogatja Szabó Szilárd felvetését. Szavazás: 14 igen.

Kamerák a fogorvosi rendelőhöz:

A hajléktalanok viselkedése miatt kérték ezt a Szent Imre utcából. Balogh László elmondta, a portaszolgálat lehetőségét megvizsgálták, de többe kerülne.

2 és félmillió forintról van szó.

Horváth Jácint szerint ez nem oldaná meg a hajléktalanok kérdését. A döntés a tulajdonosi bizottsághoz kerülne.

Szavazás: 7 igen 0 nem 7 tartózkodás.

A kamerarendszer szavazása: 7 igen 1 nem 6 tartózkodás.

11:35 - Támogatás a pingpongosoknak és a tornászoknak

Balogh László a már emlegetett forrást jelölné meg a forrásnak.

Horváth elmondta: a tornászoknak találtak 1 milliót, mert az egyik járda annyival olcsóbb lesz, onnan át lehet rakni nekik. A Sörgyár 2 milliót kért, azt nem tudja támogatni.

Balogh László 10 milliót adna a Sörgyárnak, hiszen jól szerepeltek a bajnokságaikban.

Szabó is azt kéri, hogy keressenek 2 millió forintot, hogy támogassanak egy olyan klubbot, amely a legmagasabb szinten szerepel, és nem csak handabanda van mögötte. Mint ismert, Szabónak korábban a kézisekkel volt komolyabb csörtéje: https://kanizsaujsag.hu/hir/202308/percrol-percre-a-kozgyulesrol-folyam… 

Eddig 2 milliót kaptak a pingpongosok, Szabó szerint a mostanival együtt, ha 4-et kapnak, az vállalható.

Gondi elmondta, ha nem a tervezett összeg felét oszthatták volna ki, akkor megkapta volna a 4 milliót a Sörgyár. A város idén 100 milliót osztott szét, 200 helyett.

Schauta Marcell vetette fel, a LED-programból maradt 1 millió, azt a képviselő a pingpongosaknak szánná.

Ezt nagy felhördülés fogadta az ÉVE oldalán. A polgármester visszakérdezett: és megszavazza Schauta úr?

A Sörgyár SE 2 milliója, amiből 1 a LED-es pénz: 7 igen 0 nem 7 tartózkodás -- Schauta Marcell mégsem szavazta meg. 

Az eredeti 2 millió: 7 igen 0 nem 7 tartózkodás

A tornászoknak 1 millió, a járdapénzből: 14 igen - Károlyi Attila elment az ülésről. 

11:23 - A Tungsram melletti terület eladása, régészkedéssel vagy nélküle

Balogh László szerint a régészeti feltárás könnyítené az eladás esélyét.

Fodor Csaba elmondta, a cél támogatandó, de a forrásmegjelölés rossz.

Az ITP-soron Bizzer András szerint van szabad forrás, csak Czirákiné tévedett, amikor azt mondta, hogy nincs. Az Ipari park projektje lezárult, pótmunka már nem merül fel, így az 51 milliós szabad forrást el lehetne költeni. Ez a terület értékesítését segítené elé, az 51 millióból 2 és felet elkülöníteni erre, nem lenne nagy vállalás. De most inkább az ÉVE késlekedik, mert az ügyvezető rossz tájékoztatást adott. A radaros vizsgálatot korábban már javasolta Balogh László, de akkor sem támogatta az ÉVE. Kérjék meg Czirákinét, hogy ne beszéljen félre.

Balogh László Kunics Györgytől kért szakmai véleményt.

Szerinte nem ő projektgazda, így nem tudhatja, hogy milyen kifizetések vannak még az évben. Azt látja, hogy 51 millió forint van ott.

Horváth Jácintnak van módosító javaslata: ha ez az ügy visszakerül, hozzanak vissza konkrét árajánlatot, mert szerinte egy 70 ezer négyzetméteres területen ez a radaros vizsgálat nem áll meg 2 és félmillió forintból.

Balogh László elmondta, korábban őt is hitegette a Tungsram, hogy megveszik majd ezt a területet, aztán nem lett belőle semmi.

Fodor Csaba hangsúlyozta: abban egyetértenek, hogy valóban használni kell ezt a területet. De igaza van Horváth Jácintnak, mikor konkrét ajánlatot kér. Fodor nem mondta azt, hogy nincs pénz ezen a soron, csak azt mondta, nem innen kell ezt finanszírozni. Úgy gondolja, október közepén lesz soron kívüli közgyűlés, addig bejöhet az ajánlat és találnak rá megfelelő forrást.

Károlyi szerint el lehetne úgy is adni a területet, hogy kötelezik a vevőt a régészeti feltárásra. Ő végeztetett korábban, saját zsebre, de a két és félmillió forint a hideg vízre sem lenne elég. Emlékeztetett arra is, Száraz Csilla, a múzeum igazgatója régész, kérjenek tőle segítséget. Károlyi szerint egyszerűbb lenne úgy eladni, hogy a vevő számoljon ezzel.

Fodor módosítója, tehát az árajánlat és az október végi határidő: 8 igen 0 nem 7 tartózkodás.

Az értékesítés felfüggesztéséről szavazás: 15 igen.

11:06 - Burkolatfejlesztések

Bodó László hozta be az Erkel, a Halvax és a Belus utcák kérdését. Balogh László elmondta, ő is dolgozott ezen korábban, és most hadd örüljön az 588 milliós támogatásnak, a rezsitámogatásának és a 400 milliós költségvetési többletnek. Hogy kinek az érdeme, azt a vitát most ne nyissák meg, szerinte a tojás volt előbb.

Szabó Szilárd szólalt fel. Ő gondolkodás nélkül támogatni fogja, hiszen nem politikai identitásból áll hozzá egy napirendhez. Ez az ott lakók érdeke, csak arra hívja fel a figyelmet, majd ha a Fidesz részéről jönnek javaslatok, akkor azt is támogassák.

Horváth szerint Szabó megint nem mondott igazat: támogatták a bagolai fejlesztését és a Damjanich utcát is.

Szabó szerint Horváth ferdít. Kétszer hozta be a Damjanich utcát, mégsem támogatták. Ami az útfejlesztéseket illeti, nem lenne elég az egy keze, hogy hányszor szavazták le az ő felvetéseit.

Horváth Jácint szerint Szabó megint nem mondott igazat: Szabó azt mondta, soha nem támogattuk...akkor most, hogy épül a Damjanich utca? Az 588 millió forintból épül, de ha nem támogatták, akkor most, hogy épül?

Balogh László szerint a Damjanich utcát ők is belevették a listára.

De Horváth szerint ők szavazták meg, tehát nem igaz, hogy "soha nem támogattuk".

Szabó Szilárd elmondta, megragadott valamit, s abba kapaszkodik. Szabó előterjesztésekről beszélt, akkor nem kapott támogatást. S az 588 millió kapcsán, az első alkalommal kivették, aztán a végén bekerült. Erre azért került sor, mivel a késlekedés miatt majdnem vissza kellett fizetni az 588 millió forintot, a végére sikerült találni konszenzust, s a végén van egy pontban igaza Horváthnak, mert az utolsó listát valóban megszavazta az ÉVE.

Balogh László szerint az nem érdekli a várost, hogy min vitáznak, az érdekli, hogy kinek az utcája újul meg.

Fodor Csaba csak a szokásosat mondja: jobb lenne, ha Szabó megsértődne, akkor talán felkészülne a közgyűlésre. Azt beszélik, hogy Szabó Szilárd polgármesternek készül, akkor jobb lenne, ha arra is elkezdene készülni.

Ezt Szabó visszautasítja.

Fodor Csaba Szabó okfejtése kapcsán elmondta: nem a lista módosítása miatt csúszott a projektek indulása, hanem volt egy bizonyos Sberbank-csőd. Lehet ezt csűrni csavarni, de az ÉVE nélkül most semmi nem tud megvalósulni a városban.

A jelöltséget Balogh László és Szabó Szilárd is ki kérte magának. Szabó szerint Fodort csak a valóság nem zavarja. A Damjanich utca jóval a Sberbank előtt már bekerült a közgyűlés elé, tübbször is. 

Bodó László kapott végül szót: csak annyit kérne, szavazzák már meg az Erkel utcát.

Szavazás: 15 igen.

10:37 - Város napja 2024 - sok a 30 millió?

25 millió forintot javasol Fodor Csaba.

Fodor Csaba és Kunics György osztályvezető vitatkozott a lépés jogi kivitelezésén.

Balogh László szerint ezzel el fog fogyni a 3 milliós forrás, ami a sporttámogatásban megjelenhetett volna. Ezt a többség át is viheti. A Város napja neki is nagyon fontos, de nem így szokott ez történni, hogy már most 25 millió forinttal elígérkeznek a Város napjára. Ez a fideszes vezetés mellett 7 millió volt. Persze, eltelt pár év, de a 23 és a 25 milliót is túlzónak tartja Balogh László. Plusz 4 millió menne az áram kiépítésére, így az összköltség már majdnem 30 millió. A polgármester szerint Nagykanizsa nem ilyen gazdag. Balogh szerint például a Szent Rókus utca fejlesztése inkább megérdemelné ezt az átcsoportosítást, mint a Város napja. 

Bizzer András szerint furcsa, hogy ezt a túlzó összeget már idén elkülöníti az ÉVE. Az összehasonlítást pedig érdemes még egyszer átvenni: korábban 7 milliót költött erre a város. Bizzer szerint a több mint háromszoros emelés túlzó, és nagyon kíváncsi lenne arra, hogy ez minőségi javulást is hoz-e.

Dénes Sándor polgármester is felszólalt, először. Megelőzte Balogh László - a Szent Rókus utca járdái félig valósulnak meg az 588 millióból. A másik fele marad, pedig ugyanolyan rossz állapotban van, bizonyos részekben járhatatlan. Ő is arra gondolt, hogy a 16 millió, amibe kerül, tegyék meg, hiszen felvonul most a cég, adjanak 17 milliót a Via-nak, s ők bízzák meg a céget, ne félig legyen megcsinálva. Az ott lakók most mondhatják a magukét, hogy miért nem lehetett az egészet megcsinálni. Azt kéri a polgármester, ne maradjon félbe. 

Horváth Jácint nem akarja tovább fokozni a vitát: nagyon fontos a Szent Rókus utca járdája, bár kétli, hogy a legfontosabb. Az előbb pedig még az óvodák voltak a legfontosabbak. Azt mondta Bizzer András, furcsa az elkülönítés. Horváth azt kérdezi, Bizzer hol volt az elmúlt 10 évben? A fideszes vezetés mindig előző ősszel döntött a következő Város napjáról, és megbízta a KonturPluszt, amely cég azóta sem adta vissza a városnak, az elmaradt rendezvény árát.

Az ügyről többször beszámoltunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202305/masodfokon-is-pert-nyert-az-onkorman… és itt https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/pert-nyert-az-onkormanyzat-a-konturp…

Horváth szerint 7 millióból egy A-kategóriás zenekart sem lehet már idehozni, nemhogy kettőt. Azt elfogadja, hogy ezt a Fidesz nem támogatja, de attól még a tények azok: hogy egy A-kategóriás fellépő ma 10 millió. Joggal mondják a városban, hogy miért nem ilyen, meg olyan zenekar jön. Eddig nem tudott a város minőségi zenekart hozni, most megpróbálnák, erre gátolná a Fidesz. Nem sikkasztotta el a pénzt a HSMK. Az áramszolgáltatás pár éve 100 ezres tétel volt, most milliós. Bár ezzel sem lenne gond, ha anno a Fidesz rendesen tervezte volna meg az Erzsébet  teret. A kampányban anno, mintegy 30 millió forintból rendeztek Giro fesztivált. Most jó pár évvel később pedig sajnálják? Pedig ez még nincs is a kampányban. Csak a Welhello volt több mint 20 millió forint. Jó buli volt, de akkor az megért ennyit?

Balogh László szerint ennek akkor négyszer olyan jó fesztiválnak kell lenni, mint a korábbiak.

Radics Bálint elmondta, valóban könnyíti a szervezők dolgát, ha már most döntenek a költségvetésről. Abban viszont nem ért egyet, hogy most jó döntésnek tartják a koncertek korábbi lefoglalását, de az Arénának ezt az esélyt nem adták meg, mivel csak csöpögtették a forrást. Ennek valószínűleg politikai oka volt. A Giro fesztivál szerinte mindenkinek jó emlék ma Kanizsát, de a kormánynak még kétszerese volt a költsége, s azt egészségügyi szempontból is lehetne mérni, hogy azóta mennyien kezdtek el kerékpározni. Kanizsán ez elég nehéz, hiszen néhány év alatt, 20 ezerről 25 ezerre nőtt az autók száma, holott a lakosság folyamatosan csökken.

A lakosságcsökkenésről is olvashattak nálunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202309/fogyatkozunk

Szabó Szilárd is túlzónak tartja ezt a 25 milliót, pláne, hogy jönnek még hozzá a szponzorációk. Ő kicsit a gazdaságosság szempontjait helyezné előtérbe, hiszen ilyen összeg mellett lehet, úgy gondolkodnak majd a szervezők, hogy nem kell támogatókat behozni. Ő is utalt az Arénára, szerette volna ezt a gondolkodást látni az intézmény kapcsán is. Hiszen oda is lehetett volna A vagy A+ kategóriás fellépőket hozni. Ahogy elindították a végelszámolást, azonnal megjött az az összeg, amit a korábbi ügyvezető is kért. A Giro rendezvénye pedig egy különleges alkalom volt, Ez évek óta Kanizsa legnívósabb eseménye volt. Azt is kérdezi, hogy ebbe a tűzijáték belefér-e, mert ha nem, akkor keressék a Fideszt bizalommal, megoldják.

Schauta Marcell emlékeztetett: órák óta itt ülnek, már többször el lett mondva, hogy az Arénát üzemeltető kft-nek semmi köze a rendezvényszervezéshez. Most mégis azt mondják, ha több pénzt adtak volna, akkor színvonalas rendezvények jöttek volna. Jobb lenne ezen már átugorni.

Károlyi Attila mikrofonon kívül szólt: nagyon beletalált ez a felszólalás.

Balogh László nem is érti, ez a kérdéskör most, hogy jött ide. Eredetileg lett volna egy rendezvényszervezői láb. S azt szeretnék, hogy a Város napja is ilyen legyen.

Horváth Jácint mint mondta, nem fog arénázni - Horváth nem a Giro áthaladásáról beszélt, hanem a koncertről.

Szavazás, azaz lesz-e mintegy 30 millió a Város napjára: 8 igen 6 nem 1 tartózkodás - Radics Bálint tartózkodott.

Azért megnyitja majd? Horváth Jácint vetette oda mikrofonon kívül.

10:08 - Városfejlesztő II. és a spanyol út

A napirend egy technikai módosítás Fodor szerint.

Balogh László elmondta: az adózási javítás miatt volt már ilyen játék a Vízműnél is. Majd hozzátette, értsék kellő humorral: de lehet ez a pénz az ügyvezető és Fodor Csaba spanyol útjára kellett.

Ezt nagy felháborodás fogadta az ÉVE-oldalán.

Fodor szólalt fel: ez a mondat nemcsak, hogy nem polgármesteri, de képviselői szinten sem elfogadható. Ő és Balogh László évek óta ismeri egymást, ráadásul korábban emberileg is jó kapcsolatot ápolnak. De az ilyen mondatok csak növelni fogják a szakadékot. Ráadásul úgy volt, hogy Balogh László utazik, de ezt lemondta, ezért ment Fodor. A sokat emlegetett utazás pedig nagyjából másfél nap volt. Soha nem hitte volna, hogy Balogh László ilyen mélységekbe fog lemenni. Arra kérte Fodor Csaba a képviselőtársait, ha az utóbbi időben megjelent, Fideszhez köthető posztokat látnak, amik már kimerítik a rágalmazás kategóriáját, tegyék meg a jogi lépéseket. Ott voltak az egyetem és a cég részéről is, így a Balogh László-féle felszólalások őket is rossz színben tünteti fel, így kérjen bocsánatot.

Balogh László szerint, a jegyzőkönyv majd igazolja, hogy nem rosszmájú volt, hanem humornak szánt megjegyzés volt ez tőle. Az, hogy ezt beemelte, szerinte nem probléma, hiszen a közösségi oldalakon kapott kommentek néha bejönnek a közgyűlésre. Ezt neki tűrnie kell és tűri is.

Horváth Jácint kiemelte: ez semmilyen szinten nem volt humoros. Tegyék meg a büntetőfeljelentést, hiszen amik a fideszes oldalakon megy, az kvázi sikkasztással vádolja az ügyvezető.

Balogh László nyugtázta: tegyék meg a feljelentést.

Schauta Marcell úgy látja, a fideszes képviselők is viccesnek tartják ezt a megjegyzést, így nem biztos, hogy van értelme folytatni ezt a közgyűlést. De kérhetnek bocsánatot, és törölhetik a posztokat.

Volt olyan médium, amely hasábjaira méltónak találta az ügyet: https://zalakocka.hu/kanizsa/2023/09/20/72-milliot-koltottek-el-a-semmi… 

Szavazás: 8 igen 7 nem - 10 perc szünet, van is mire.

Közben reagált a megszólításra a Fidesz Dél-Zala. Ezt posztolták az oldalukon:

"Fodor Csaba ismét fenyegetőzik! Most a Fidesz Dél-Zala oldala van célkeresztben. Úgy tűnik, posztjaink betaláltak! Nem csoda, hiszen olyan információkat tárunk fel, amelyeket Fodorék szépen elsunnyognának. DE! Állunk a feljelentés elébe, így legalább SOKKAL RÉSZLETESEBBEN, szélesebb körben, a nagy nyilvánosság előtt mondhatnánk el olyan információkat, amelyek a Czirákiné Pakulár Judit által vezetett Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. eddigi valós működését tárnák fel. Egy-két példát már most bedobunk, ebből Czirákiné talán érteni fogja, hogy mi is vár rá…A BLG mellett az inkubációs ökoszisztéma sikertelen közbeszerzési eljárásáról is hallottunk néhány érdekes dolgot, de a Csónakázó-tónál megvalósult fejlesztések kapcsán is elő tudunk állni érdekes információkkal. Úgy hallottuk, ezek az esetek jelentősen kötődhetnek egy G.L. monogramú személyhez. Minden kiderül, lehet, hogy nem is olyan sokára! Feljelentésre fel!"

09:12 - TOP-fejlesztések: kerékpárút vs óvodai nyílászárók

Fodor Csaba a csomag módosításait ismertette: útfelújítások - Tripammer utca, Balaton utca I. ütem, Sugár utca hiányzó szakasza. Hevesi-Rózsa körforgalom kikerül, mert más forrásból valósul meg, A Kórház parkolói is lekerültek, mert már elindult a projekt, marad a Sétakert, a Mindenki felújítása és roller-, gördeszkapálya lesz az Arénánál. A belvárosi fejlesztéseknél a Zsinagóga marad, de a Zeneiskola kikerült, bekerült a Vasemberház.

A felsorolás után mind Bizzer András, mind Balogh László és Szabó Szilárd is azt mondta, az alapvető tételekkel egyet lehetne érteni, de több módosítás nem indokolt. Az alpolgármester arra emlékeztetett, több fejlesztést a TOP-források helyett, az iparűzési adóból is lehetne finanszírozni. Szabó szerint nem kellően megalapozott az előterjesztés, hiszen több olyan fejlesztés is itt szerepel, amivel nem lehet évekig várni. Azt a polgármester is kiemelte, nem volt túl jó, hogy ezt az anyagot tegnap este töltötték fel. 

Horváth Jácint szerint megint fideszes lózungokat lehetett hallani, konkrétumok nélkül. Ez az anyag 1 éve elkészült, mindenki ismerte. Mégsem hozott egyik fideszes képviselő sem módosítást, csak kritizálnak. Szabó "divatberuházásokat" emleget, de konkrétumokat nem mond. Az EU-s pénzek pedig a Fidesz miatt nem jönnek, holott más országok már a felét elköltötték. 3 év ment el a semmire, most sikerült kiírni, hogy végre az intézményfejlesztések elindulhatnak. A kettős finanszírozást pedig el kell kerülni. Őszintén örülne annak, ha egy fideszes képviselő végre elég tökös lenne, és konkrétumokat mondana: vegyenek ki iskolákat, óvodákat, útfelújításokat? Ne a lózungok jöjjenek, hanem álljon a sarkára a polgármester.

Balogh László szerint igaztalan az, amit Horváth mond. Támad a kormányzati oldal akadályoztatása miatt, holott ez Brüsszel miatt van.

Ezt nagy nevetés fogadta az ÉVE részéről.

Erre a balliberális képviselők pedig rá is játszanak Balogh szerint - Horváth mikrofonon kívül vetette oda: mind a hat?

Mindez Balogh László szerint a fordított világnézet alapján is magyarázható. Mondott már konkrétumokat: zsinagóga, Zeneiskola, több ipari csarnok. Azt mondták korábban, az történik a városban, amit az ÉVE nyolcasa megszavaz. Így ne követeljék a Fideszen a városvezetői hatékonyságot, hiszen az ÉVE úgy dolgozik, mintha 15:0 lenne.

Szabó Szilárd szerint, ha Horváth tudná, hogy mi van pontosan ebben az anyagban, akkor látnál, hogy a Rozgonyi-óvoda fejlesztését már évek óta meg kellett volna oldani. Ezt Szabó most be is hozta a közgyűlés elé, hiszen ezzel nem lehet éveket várni. Így a lózungok kapcsán: ki kellene venni a fűtéskorszerűsítést is, hiszen azt előbb meg kell oldani. Mégsem jutott eddig senkinek eszébe, és még mindig ott lebeg az esélye, hogy megint szénmonoxid-visszaáramlás lesz az óvodában. Vannak ebben az anyagban jó dolgok, de Szabó reméli, akkor most konkrétumokkal is tudott szolgálni, hogy hol kellene módosítani. De lehetne említeni a BLG vizesblokkjait, menjenek el oda, és nézzék meg, hogy megéri-e várni azzal sok-sok évet. Méltatlan állapotok vannak ott. 

Radics Bálint az uniós források kapcsán visszafogottabb megfogalmazásra intené a képviselőket, hiszen Lengyelország sem kapott forrást, holott ott nem Fidesz kormány van.

Horváth mikrofonon kívül: ez nem igaz.

Radics örül annak, hogy a Tripammer utca bent maradt, kérte a Czirákinét, hogy a kerékpárutat beemelte, de az anyagban nincs hozzá forrás rendelve, holott egyedül ennek van tervezete. Radics Bálint szerint ez nagyjából 800 millió forint.

Horváth szerint örül, hogy az ellenzéki 8 képviselőnek, ekkora lobbiereje van az EU-ban. Az alapot pedig Lengyelország már megkapta - ezzel Radics és Szabó nem értett egyet. Azért lépett be Magyarország Horváth szerint, mert vállalták, hogy azonos értékrendet képviselnek, mint a többi ország. Azt kérdezi, hogy akkor a Rozgonyi-óvoda a divatberuházás? Szabó Szilárd szerint nem, ez a lózungokra tett utalásra jött tőle. A Rozgonyi-óvoda tavaly augusztusban már benne volt az anyagban, ha a kormány azóta kiírta volna a pályázatot, már meglenne. Az pedig óriási pazarlás lenne, ha az EU-s forrásokat olyan fejlesztésekre költenék el, amiket saját forrásból is meg lehetne valósítani. Az intézményi dolgokról Horváth úgy tudja, hogy idén elindulnak.

Károlyi Attila először szólalt fel. A zsinagóga kapcsán hozzá kellett volna tenni, hogy a Via Kanizsa elhelyezéséhez nincs 200 milliója a városnak. Márpedig ennek feltétele lenne, ezért nem lehet most ezt megoldani. A regionálisan támogatott galéria tulajdonba adása megbicsaklott, úgy terjesztették elő, hogy fizessünk érte 80 millió forintot. Hasonló a probléma a munkásszálló ügyében. A város szívesen tulajdonba venné, de az állam nem adja tulajdonba a város saját épületét, azt kérik, vegye meg a város, de miből? 

Az egykori "CSÉB"-ről mi is írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202207/korulbelul-1-milliard-forintra-sacco…

Bizzer András eddig azért nem mondott konkrétumokat, mert úgysem szavazzák meg. De most rátér a konkrétumokra: a Sétakert fejlesztésére nem most kell költeni, a gyaloghíd most teljesen felesleges, inkább gazdaságfejlesztésre kellene költeni. A Kiskastélynál is ez a helyzet, fontos, de elpazarlás rá a TOP-os forrás.

A haldokló Kiskastélyról is írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202003/a-kiskastely-jelene-es-jovoje 

A Keleti-ipari parkot kéne fejleszteni kéne Bizzer András szerint, s el kellene kezdeni a déli feltárását. Ez most csak tartalékkeretben van. 

Schauta Marcell a polgármestert kérdezi: akkor kivel ért egyet, a 870 millióért kerékpárutat építeni kívánó Radics Bálinttal vagy a gazdaságfejlesztő Bizzer Andrással?

Balogh László arra kéri Schautát, ne kavarjon.

Schauta szerint ez mind annak a jele, hogy a Fidesz nem is egyeztet házon belül sem, csak számokkal dobálóznak.

Szabó tudja, hogy az óvoda már az első anyagban is benne volt, de arra utalt, hogy amikor megtörtént a baj, már akkor azonnal meg kellett volna oldani, nem várni. Fodor Csaba személyesen is érintett, de Szabó szerint ő nem megy le arra a szintre, mint Fodor, szóval nem kezd el személyeskedni.

A szén-monoxid-ügy: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/eleteket-mentett-a-szen-monoxid-erze…

Fodor Csaba szólt oda mikrofonon kívül: majd ő fog. Most megkapta a szót. A Zeneiskola rész esik ki a zsinagóga projektjéből, a belső rész felújítása marad. Elhiszi, hogy a fideszes városvezetés sokat költött az ipari parkokra, de most az új részen egy csarnok van, amúgy pedig csak a füvet kaszálják. Még egy ekkora területet kaszálni, felesleges. A gazdaságfejlesztés sikere pedig az volt, hogy bezárt a DKG és bezárt az Izzó. Szabó Szilárdnak: eljátssza az okos embert, pedig könnyebb lenne mindenkinek, ha felkészülne a közgyűlésekre. A Rozgonyi-iskola...Szabó szólt oda, hogy óvoda, majd Fodor folytatta: az 588 milliós listán, amit a Fidesz nem támogatott, benne volt az óvoda. Amit a polgármester dolgozott ki, abban nem szerepelt. 3 és fél millió forinttal szerepelt az ÉVE-listán a nyílászárók kérdése, a fűtésé pedig mintegy 8 millióval. Akkor most ki itt a farizeus? - kérdezi Fodor. Persze tudja az ÉVE frakcióvezetője, hogy a Fidesz mindent megtett azért, hogy ne az ÉVE listája valósuljon meg. Az ablakok kérdése pedig 2021 előtt is ismert volt, a polgármester pedig inkább a református óvodának adott pénzt. Akkor ki a felelős?

Balogh László emlékeztetett: a 21 elemes listája után 27-el állt elő az ÉVE, majd elkezdődött a huzavona. Eltelt 2 év és odáig jutott az ügy, hogy 17 fog megvalósulni.

Fodor a csúsztatások nagymestere Szabó szerint. Nagyon szépen megfogalmazta, hogy 2021-ben is megvolt ez a probléma, igen, s már 2019-ben is létezett. 2019-ben választották meg az ÉVE-frakciót, most pedig lassan 2024 van, mégsem történt semmi. Az 588 millió kapcsán egy támogatott listát akartak megváltoztatni, ami pedig nem került bele, azokról mindig elmondták, hogy azért nem támogatták, mert nem vettek részt olyan munkákban, amit az ÉVE saját bizottságai döntöttek el. Az, hogy Fodor nem érti, amit Szabó mond, az azért lehet, mert nem figyel, pedig próbál egyszerűen fogalmazni. A felelős gazdálkodást már nem is kéri, mert eddig sem ment. Az általa behozott napirendnél pedig el lehet majd fogadni, hogy még ősszel megoldják a nyílászárók cseréjét.

Fodor Csaba szerint nem igaz, hogy nem lehet megváltoztatni a listát, hiszen megváltoztatták. Hiszen nem az eredeti 23 fut most. Ergo meg lehetett volna változtatni, csak valamiért kezdetben nem akarták ezt elfogadni. Módosítója is van: a Szivárvány EGYMI is kerüljön be.

Gábris Jácint először szólalt fel. Két dolog Szabónak: az egyeztetés hiányáról, ugyanezt elmondták ők is, hiszen Balogh László nem egyeztetett az eredeti lista kapcsán senkivel, tehát kinél volt az első lépés? Gábris szerint csak a hevület miatt mondta ezeket Szabó, nyilván az ügy valóban fontos. Foglalkoztak a témával, mindenkivel egyeztettek, de sokkal komplexebb, mint ahogy most vázolta. De javasolja, üljenek le, és beszéljék át, hiszen szakmai vonzata is van ennek a fejlesztésnek. 

Balogh László szerint a lista összeállításánál még nem látszott, hogy mikor lesz vége a rendkívüli jogrendnek, ez is indokolta, hogy így határozott.

Fodor Csaba a Szabó-féle olcsóbb ajánlatra reagált: ő 17 nyílászáróra kért ajánlatot és lett 3 és félmillió forint, amit Szabó hozott, abban 3 volt 2 millióért. Most akkor melyik a több?

Szabó szerint ő azt anyagot nem látta, amiben 17 ablakról volt szó.

Radics Bálint módosítója a 870 milliós kerékpárút ára bekerül a listára: 15 igen.

Maga a pont: 8 igennel ment át.

08:44 - Bérlakások oké, Karácsony béremelése oké?

Az első pont minimálbér-emelések miatt volt szükséges, hiszen sokan lépték át azt a minimumot, amivel még lehetett volna pályázni a bérlakásokra. Ezt vita nélkül elfogadta a testület. A következő szemelvény az Aréna kapcsán hozott módosítás. Balogh László ismertetőjénél úgy tűnt, nem lesz vita. Aztán Fodor Csaba jött egy módosítóval, miszerint Karácsony Károly most már egy jóval nagyobb céget vezet, mint az uszoda. Ráadásul mintegy 9 milliót spórolt már most az Arénánál, az előző ügyvezetőhöz képest, a végelszámolást pedig ingyen végezte. Ezért Fodor szerint indokolt a bruttó 200 ezer forintos emelés számára, október 1-től.

Bizzer András nem Karácsony személyére tért ki, hanem a módosításra, ami szerinte a de minimis támogatást gátolja majd. Az alpolgármester hangsúlyozta, egy jól működő rendszert rúg most fel az ÉVE.

Fodor viszontválasza: olyan jól működött a rendszer, hogy az ügyvezetőváltás után, már sikerült több mint 8 millió forintot spórolni az áramon, tehát kicsit szerényebben kéne fogalmazni, amikor az előző rendszert dicsérik. Az Arénát eddig is egy nonprofit cég vezette és most is az fogja. A támogatások odaítélése normális országokban nem politika- és nem személyfüggő. Amire most Bizzer utalt, az pedig pontosan ezt támasztja alá. Arra kéri Fodor Csaba a Fidesz-frakciót, hogy a támogatási összegért és a változtatás elfogadásáért inkább lobbizzanak, mintsem gátolják. Az mindenkinek célja, hogy az Aréna jól és költséghatékonyan működjön.

Az Arénát 2021 novemberében kapta meg Kanizsa Balogh László szerint, de a megtöltése kevéssé történt meg. Ennek oka az ÉVE csöpögtető finanszírozása, ami hátráltató volt. Az Arénánál hozott újabb változásokat nem lehet kézlegyintéssel elintézni a polgármester szerint.

Schauta Marcell Bizzer András felszólalását kormánykritikának vette. Most az ÁFA-fizetés miatt lehet aggódni, de amikor az elvonásokról volt szó, például gépjárműadó, akkor az volt a kormánypárti érv, hogy be kell fizetni a közösbe. De Schauta szerint jobb lenne eldönteni, most merre hajlik a Fidesz, lehet meg kéne állapodni abban, hogy a rekordmagas 27 százalékos ÁFA-t csökkentsék. Lesz ma a városnak egy vendége, aki igaz már nem kormánytag, de lehetne nála lobbizni.

Schauta Varga Juditra utalt, aki ma érkezik Cseresnyés Péterhez. Mint ismert: Varga nyáron lemondott az igazságügyi miniszteri posztról. Bővebben: https://telex.hu/belfold/2023/06/28/varga-judit-igazsagugyi-miniszter-l…

Radics Bálint kért szót: azt kérte, konkrétan számoljon el az Aréna új vezetése, hogy a váltás miatt, mennyi rendezvényt buktak el.

Horváth Jácint először szólalt fel: semmiféle változás nem történt, így, ha az ÁFA kapcsán probléma lesz, akkor az csakis a kormány és a helyi Fidesz aknamunkájának lesz köszönhető. Horváth is konkrétumokat kért: Balogh László mondja el, milyen problémákat jelentett a csöpögtető finanszírozás és Radics is mondja el, hogy milyen rendezvényeket bukott el az intézmény. Horváth kiemelte: nyáron üres volt az Aréna, de ez mindig így van, hiszen szabadtéri koncerteket szerveznek. Ősztől pedig koncertek és sportrendezvények otthona, mint eddig. Semmi nem változott, leszámítva, hogy az ügyvezető már spórolni tudott.

Balogh László szerint amit ők mondanak, az ösztönző kritika. Az eredeti terv az volt, hogy a rendezvényszervező cég az országos véráramba is be fogja tudni vinni az Arénát. De a csöpögtető módszer ezt meggátolta, s ebben igenis az ÉVE okolható.

Fodor Csaba Fitos Istvánt, a korábbi ügyvezetőt idézte: soha nem találkozott az állítólagos rendezvényszervező cég képviselőjével. De várja Radics Bálint válaszát is, mert úgy tűnik, megint csak hazudik, mint a 70 millió kapcsán, holott Radics korábban Fodor szerint egy rendes ember volt. Fodor azt is hangsúlyozta, hogy Fitos Istvánnak ez a negyedik vagy ötödik számú munkahelye volt, nem tekintette magáénak az Aréna ügyét. De itt van Karácsony Károly, Fodor arra kéri, mondja el, hogy mi maradt el az előző vezetés alatt.

Közben megérkezett Szabó Szilárd is, éppen jókor, hiszen az első igazán komoly vita zajlik.

Bizzer András szerint a mostani rendezvények az Arénában, még Fitos István munkájának köszönhető. Bizzer szerint igenis végelszámolás van, ami a rendezői partnereket igenis gátolja. A városban pedig olyan pletykák mentek, hogy az ottani dolgozók nem kapnak fizetést. Az üzemeltetés nem működött jól, ami a végelszámolásnak köszönhető. A változtatásra joga volt az ÉVE-frakciónak az alpolgármester szerint is, de a végelszámolás egy hibás lépés volt, hiszen sok rendezvényt így nem mertek odavinni a szervezők.

Radics Bálint válaszolt: köszöni, de nem Fodor Csabától kér politikai útmutatást. A hazudozás szerinte a Gyurcsány-párt elvárása, s ennek Horváth Jácint nagyon jól megfelel. Neki nem tisztje most a rendezvényeket felsorolni, de akkor lehetne erre igazán rámutatni, ha felelős vezetője lenne a városnak, nem olyan, mint az ÉVE-frakció.

Horváth reflektált: ilyenkor az ÉVE vezeti a várost, ha fejlesztések vannak, akkor a Fidesz. Arra kéri a másik oldalt, döntsék már el, ki vezeti a várost. A hazudozásról: ő konkrétan megmondta, mit tart hazudozásnak, de most sem Balogh László, sem Radics Bálint nem tudott semmit felmutatni.

Balogh László szerint az ÉVE úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 4 év Nagykanizsa legsikeresebb éve volt, így ez akár még az ő polgármesterségét is dicséri. De a közgyűlési kutyakomédiát szerinte nem lehet a legsikeresebb periódushoz sorolni.

Szavazás: Karácsony fizetéséről: 8 igen 5 nem 2 tartózkodás - Radics Bálint és Szabó Szilárd tartózkodott.

08:32 - Kezdés

Siet a testület, hiszen fél órával a megszokott kezdés előtt indul az ülés. A polgármester ismertette a napirendeket, majd elmondta, lett volna még két pont, a Városfejlesztő kapcsán, amit itt akart látni, de úgy tudja, az új csarnok kapcsán a Városfejlesztő és a Vagyongazdálkodás nem tud egymással megegyezni. Reméli, hogy az ügyvezetőknek adott prémium majd ösztönzőleg hat rájuk.

Erre Fodor Csaba napirenden kívül szólalt fel: gusztustalan az a felszólalás, amivel Balogh László nyitotta az ülést. Fodor szerint, amióta Balogh László a polgármester, egyetlen fontos napirendet sem mert behozni, méghozzá azért, mert fogalma sincs azok hátteréről. A mostani ügyről sincs, csak pocskondiázza az ügyvezetőket.

Balogh László szerint jobb, ha ezt a vitát nem itt folytatják le, kölcsönösen visszautasítják egymást. Amit ő megfogalmazott, az szerinte jogos észrevétel.

Fodor szerint viszont hazug.

Az első csörte után, elfogadták a Fodor Csaba módosítója szerinti napirendi pontokat.

Előszó:

A ’19-es kanizsai testület életében ritkaságnak számít, ha 20 napirendnél kevesebbről kezdenek el dolgozni a Vasemberházban. Ahogy arról nemrégiben már a Kanizsa Újságban olvashattak, egyszerre indulnak az 588 milliós kormányzati forrás projektjei, valamint azok a fejlesztések, amik az idei költségvetés 411 milliós többletbevételéből lesznek finanszírozva. Így nem meglepő módon, mindkét frakció közösségi oldalát a munkákhoz kapcsolódó bejelentések uralják az elmúlt hetekben.

A helyi kormányoldal a világhálón is el kezdett dolgozni, szeptember 11-től 19-ig, 13 posztot szenteltek az 588 milliós listán szereplő fejlesztéseknek. Minden körzetet nyert képviselő szerepet kapott, Balogh László négyszer is. Az ÉVE részéről leginkább Horváth Jácint vette fel a kesztyűt, aki egy videóban elmondta: „a szolidaritási hozzájárulás brutális emelése 2021-től, a gépjárműadó elvonása 2020-tól, két évben az iparűzési adó részbeni elvonása és a reklámadó megszüntetése valójában kb. 3500 millió Ft elvonást jelentett eddig. Vissza pedig ennél 500 millió forinttal kevesebbet kaptunk.” Bővebben a „fejlesztési bejelentések háborújáról” itt olvashat: https://kanizsaujsag.hu/hir/202309/a-fejlesztesek-viharaban

Rendelői parkolófejlesztés, óvodai nyílászárócsere és járdaépítés ma is a képviselők elé kerül.

A BLG-projekt sokáig tabu volt a helyi Fidesz közösségi oldalán, aztán szeptembertől nagyon fordult a világ. A közgyűlés hetében még felkerült egy poszt, amelyben a kivitelezőnek mondott köszönet mellett, ez áll: „Maga a városfejlesztő önkormányzati cég vezetője, a Fodor Csabáék által kinevezett Czirákiné Pakulár Judit is elismerte, a kivitelezők megfeszített tempóban, még hétvégente is dolgoztak. Azt ugyan a cégvezető nem fejtette ki, hogy ez az egész saját maga és csapata késlekedése miatt esett így.”

Czirákiné a negyedik és az ötödik szemelvénynél lesz porondon, ezek várhatóan a mai ülés hangosabb napirendjei közé kerülnek. Mondhatni, rövid tanácskozásra van kilátás, bár pogácsa van, így a kanizsai álmoskönyvek szerint, kivonulás nem várható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.