Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt

facebook megosztás


 

Hozzávalók:

Só, liszt, víz, és a természetes színezőanyagok: céklalé, spenót és kurkumapor. Tejföl, fokhagyma, snidling, pritaminpaprika.

Elkészítése:

Mivel nem volt nagyméretű fazekunk, külön-külön edényben főztük meg a dödöllét, s miután kihűlt, színesítettük – árulta el az ötletgazda, Lukács Norbert. A són kívül mást nem használtunk hozzá. A kész alapanyagokat 1 cm vastagságúra nyújtottuk ki, és egy üvegpohár segítségével korong alakúra szaggattuk, majd zsírban kisütöttük, kérgesítettük. Az elkészült korongocskákra vaddisznópörkölt kockákat helyeztünk, amit szintén a helyszínen készítettünk el. A pörköltkockákat pedig egy kis fokhagymás, snidlinges tejföllel és pritaminpaprikával díszítettük. Így álltak össze a Lordok Háza falatkáink. Sétálgatás közben, aki az asztalunk közelében járt, megkóstolhatta, kapott egy-egy falatkát.

Amit nagy előszeretettel készítünk még az a Libanoni pörkölt. Alapvetően ugyanúgy készítjük el, mint a hagyományos pörköltet, a fűszerek azonban már a keleties világot tükrözik. Fűszernövények közül a fahéj, koriander, sárgarépa és egy kis cukorborsó dominálnak benne. Érdemes a mennyiségekkel kísérletezni, hiszen a főzésben az a legjobb, hogy nincsenek korlátok, csak a fantázia szab határt.


 

A libanoni pörkölt hozzávalói:

1 kg marha vagy vaddisznóhús, 10 ek olívaolaj, 3 fej lilahagyma, 5 gr fokhagyma, 4 db sárgarépa, 10 dkg cukorborsó, 3 tk pirospaprika, 0,5-1,0 tk fahéj, szegfűbors, koriander, 1-2 db paradicsom, víz és só.

Elkészítése:

A hagymát az olajon megpirítjuk, rárakjuk a kockákra vágott húst és elkezdjük párolni. Előfűszerezzük, majd a főzés utolsó harmadban a formálódó zamatot finomra hangoljuk. Lassú tűzön, folyamatosan kóstolgatva ugyanazokkal a fűszerekkel ízesítjük. A színezésnél használunk még paradicsomot is.

 

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.