Huszadszor rendezték meg Tótszentmárton legnagyobb rendezvényét
Huszadik alkalommal rendezték meg a Prósza- Bor- és Tamburafesztivált szombaton Tótszentmártonban.A Mura-menti település tradicionális programján a horvát dallamok és ételek mellett a helyi termelők italai játszották a főszerepet.
A rendezvény szüreti fesztiválként született meg, ám a tamburaegyüttes megalakulásával, valamint a gasztronómiai hagyományok ápolásának felerősödésével kibővült az évek során. Bár a fesztivál néhány alkalommal elmaradt, ám az elmúlt években Tótszentmárton legnagyobb programjává nőtte ki magát. Az egész napos eseményen ezúttal is minden generáció jól érezhette magát.
– Természetesen úgy van összeállítva a program, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, a legidősebbekig megtalálják az emberek a kedvükre valót. Itt ringlistől kezdve az arcfestésig, gyerekeknek céllövölde van, az idősebbeknek borházak, pálinka. A gasztronómia irányban kicsit bemutatjuk a horvát nemzetiségi ételeket – hiszen itt van a prósza -, illetve helyi termelők borait áruljuk csak és kizárólag – nyilatkozta Mihovics József, Tótszentmárton polgármestere.
A helyiek már a fesztivál hivatalos megnyitója előtt megkóstolhatták a tradicionális horvát ételnek számító prószát. Idén a bőség zavara állt fent a pultnál, hiszen a hagyományos krumpliprósza és aludttejes prósza mellett a fokhagymás és a szalonnás változatot is megkóstolhatták a résztvevők. A munkában résztvevő hölgyek többsége még a nagymamájától tanulta a prószasütés fortélyait.
– A tejes prószából egyfajta van, abban van aludttej, liszt, tojás, étolajat rakunk bele. Zsírral lekenjük a tepsiket és akkor kukoricalisztet is beleteszünk és sima lisztet is és tejföllel lelocsoljuk. Tojásos tejföllel – mondta el Dombai Istvánné.
A változatos programon késő estig szórakozhattak közösen a tótszentmártoniak és a fesztiválra kilátogatók.
K.T.
(Borítókép: Kanizsa TV)