Hét fiókát gyűrűztek meg a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai Nagybakónakon

facebook megosztás

Hét fiókát gyűrűztek meg a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai szombaton Nagybakónakon. A település templomtornyában több év után keltek ki ismét madarak.

Csaknem egy évtizedig nem volt nyoma bagolynak a templomtoronyban kihelyezett költőládában, az alapítvány munkatársai májusban viszont nyolc tojásra bukkantak, hét fióka pedig nem sokkal később világra jött. Klein Ákos szerint ez is bizonyítja, hogy szükséges a költőhelyek fenntartása. A fokozottan védett faj zalai populációjában idén növekedés mutatkozik.

– Egész Zala megyére viszonyítva lehet azt mondani, hogy körülbelül 20-30 költőpár az, amivel lehet számolni. Ez egy 100-110 költőhely ellenőrzésével szokott összejönni. Az idei év, a 2023-as egy különösen jó év, azt lehet mondani, hogy sok-sok éve várunk arra, hogy annyi gyöngybagoly legyen, mint ebben az évben – mondta Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője.

A gyűrűzésen mintegy két tucat érdeklődő vett részt Nagybakónakon. Az ornitológiai módszertan a madarak egyedi jelölésén alapul, amelynek segítségével megismerhetőek a fajok telelési helyei, vonulási útvonalai és táplálkozási szokásai is. A gyűrűket a szakemberek szándékosan úgy alakítják ki, hogy azok ne akadályozzák semmiben a szárnyasokat.

– Alsó korlát van, kéthetes kortól lehet őket jelölni. Arra az egy dologra kell figyelni, amikor még nagyon kicsik a fiókák, hogy még puha a csontozat, rugalmasak a lábujjak, nehogy rácsússzon az a gyűrű, ami tulajdonképpen a felnőttkori lábukra van méretezve. Emiatt szoktuk azt tartani, hogy egy bizonyos idő teljen el, legyenek elég idősek ahhoz, hogy meglehessen gyűrűzni őket. Felső korhatár már nincsen – tette hozzá Klein Ákos.

A gyűrűzést követően minden fiókát épségben visszahelyeztek a fészkébe.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.