Rakott káposzta és narancslé
Némethné Lakatos Márta nemcsak az ételekkel, hanem az üdítőitalokkal, gyümölcslevek elkészítésével is szeret kísérletezni a konyhában. A télre eltett bodzaszörpön kívül narancslével is meglepte a családját.
A rakott káposzta hozzávalói 5 főre:
1 kg savanyú káposzta, 2 bögre rizs, 4 bögre forró víz, 80 dkg darált hús, 3,3 dl tejföl, 2 db tojás, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 tk bors, 1 tk kömény, só ízlés szerint, 4 dl olaj.
Elkészítése:
A savanyú káposztát hideg vízzel átöblítjük, ízlés szerint meghagyjuk a savanyúságát és 1 dl olajon 1 fej felaprított vöröshagymával megdinszteljük. Kevergetés közben rászórunk 1 tk borsot és a köményt. A rizst vízzel leöblítjük, 1 dl forró olajon felhevítjük, majd a dupla mennyiségű forró vízzel felöntve fedő alatt megpároljuk. A másik vöröshagymát is felaprítjuk, 2 dl olajon megpároljuk, hozzákeverjük a darált húst, a sót, 1 tk borsot, és folyamatos kevergetés közben megpirítjuk. A tojásokat villával felverjük és hozzákeverjük a tejfölhöz. Ha mindennel elkészültünk, a rizst és a darált húst összekeverjük, majd rétegesen – káposzta, rizs, tejföl, káposzta, rizs, káposzta, a tetejére tejföl –, egy tepsibe belerakjuk az egészet. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
A narancslé hozzávalói:
12 l víz, 1 kg kristálycukor, 1 kg narancs, 5 dkg gyógyszertári citromsav.
Elkészítése:
A cukrot forraljuk össze 10 l vízzel addig, amíg a cukor elolvad, és hagyjuk kihűlni másnapig. A narancsot folyó víz alatt jól mossuk meg, majd nagyon vékony karikákra szeleteljük fel. Szórjuk rá a citromsavat, és napközben többször kevergessük meg. Másnap öntsünk rá 2 l vizet, és forraljuk össze az egészet. Ha megpuhult a gyümölcs, összeturmixoljuk, és a 10 l vízzel összekeverjük. Így végül 12 l friss narancslét kapunk, amit hűtőszekrényben tárolva 5-7 nap alatt ajánlott elfogyasztani.
BAKONYI Erzsébet