Hős várvédők történetét idézték meg a Hadtörténelmi estéken

facebook megosztás

Zala megye Drégelyének, vagyis a pölöskei várnak a történetével ismerkedhettek meg a Hadtörténelmi esték programsorozat látogatói. Vándor László, nyugalmazott múzeumigazgató az előadásában kiemelten foglalkozott a vár védőinek török elleni harcával.

A Göcseji Múzeum korábbi vezetője évtizedek óta kutatja a zalai várak történetét, úgy véli, a pölöskei erődítmény kiemelt szerepet játszott a XVII. századi Magyarországon. A végvárat 1664-ben ostromolta meg és foglalta el a török hadsereg. A „Zala megye Drégelye” elnevezés a védők hősies magatartására utal.

– Megérkezett a nagyvezér a hadseregével és Zrínyi elmenekült, hiszen túlerőben voltak a törökök. A török utánament, elfoglalták Zrínyiújvárat, elindult Bécs irányába és sorra foglalta el Zala megye várait. Ezeknek az őrsége többségében elfutott, vagy egynapos ostrom után megadta magát, ellenben Pölöske volt az egyetlen vár, amelynek a védői az utolsó emberig ellenálltak a töröknek – nyilatkozta Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató.

Az ostromot követően a törökök felgyújtották a várat, amelyet a környékbeli nemesek újraépíttettek. Kanizsa elfoglalását követően Pölöske volt az ellenség elleni kémkedés egyik központja. Az épületet végül a harcokat követő évtizedben lebontották.

 – 1690 után felszámolták a Kanizsával szembeni végvárvonalat, az elsők között ’95-ben Pölöskéről kivonták az őrséget és átirányították a kaposvári várba. Pölöske ekkor a Széchenyi grófoké, akik a használaton kívüli várat elbontják és egy új uradalmi központot építenek belőle, ugyancsak Pölöskén – tette hozzá az előadó.

Vándor László az előadásában elmondta, az egykori vár helyét benőtte az erdő, a védők hősiességére emlékezve azonban a ’90-es években egy emlékművet is felállítottak a helyszínen. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.