Csülkös pacal vargányával és tárcsalapon sült gyros, pitában
A Dombhátról – dombhátra projekt Nagyrécsén megszervezett rendezvényén nemcsak jól érezte magát a közeli Csapi település csapata, hanem elnyerték a II. díjat a főzőversenyen. A díjnyertes ételek receptjét Varró Tibor osztja meg olvasóinkkal.
A csülkös pacal hozzávalói:
1,5 kg pacal, 1 db hátsó csülök, és 1 db első füstölt csülök, 30-40 dkg füstölt szalonna, 6 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, erős paprika, bors, 4-5 db babérlevél, borókabogyó, paradicsom, őrölt paprika, vargánya, TV paprika, majoranna, citrom, só, víz.
Elkészítése:
A pacalt és a füstölt csülköt jól kiáztatjuk citromos vízben, utána az egészet 1-1,5 óráig előkövesztjük. Ezután a pacalt vékony csíkokra szeleteljük, a csülköt kockákra vágjuk, és készítünk hozzá egy alapot. Ehhez a szalonnát megpirítjuk, a zsírjában 3 fej vöröshagymát őzbarnára sütünk és hozzáteszünk 1 ek köménymagot. Amikor elkezd pattogni, öntünk rá egy kevés vizet. Ezután még teszünk bele 3-4 fej vöröshagymát, 2 db TV paprikát, 1 erős paprikát, 1 ek sót, 2 db babérlevelet, borókabogyót, 2-3 gerezd fokhagymát és meghámozott, felszeletelt paradicsomot. Amikor az egész összepuhul, az abálólét felhasználva a kiszedett paprikát és hagymát botmixerrel péppé törjük, és ezzel sűrítjük be az ételt. Annyi vizet öntünk még rá, hogy ellepje, és egy kicsit tovább főzzük. Amikor 95 százalékban megpuhult a hús, akkor tesszük rá a felszeletelt vargányát és az őrölt pirospaprikát, hogy ne égjen rá a bogrács oldalára. Végül a bogrács alatt eloltjuk a tüzet, 2-3 dl hidegvizet öntünk a pörköltre, megkeverjük, így szép piros lesz a színe a paprikától.
A gyros hozzávalói:
3 kg vékonyra szeletelt csirkemell, 3 cs zöldségkeverék, só, olívaolaj, gyros fűszer.
A szósz hozzávalói:
Tejföl, hamburger majonéz, ízlés szerint fokhagyma, kevés pirospaprika és fehérbors. Az egészet összekeverjük.
Elkészítése:
A csirkemellet 1 cs gyros fűszerkeverékkel és az olívaolajjal még előző nap összekeverjük. Másnap a tárcsalapon addig pirítjuk a húst, amíg kifehéredik, majd a zöldségkeverékkel tovább sütjük.
A pita hozzávalói:
40 dk kenyérliszt, 2.5 gr élesztő, 1 ek olívaolaj, só.
Elkészítése:
Az élesztőt 2,5 dl cukrozott vízben felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel. Fél, háromnegyed órát kelni hagyjuk, kinyújtjuk és 20 percenként 3x4-szer összehajtogatjuk. Ezután kiadagoljuk, kicsit még kelesztjük, és 250-300 fokon hirtelen megsütjük. Végül a tetejét levágjuk és belerakjuk a tölteléket és a szószt.
BAKONYI Erzsébet