A megújuló energiák játszottak főszerepet a PEN rendezvényén

facebook megosztás

Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban. A meghívott vendégek a megújuló energiaforrások témaköréről hallhattak előadásokat.

Három évvel ezelőtt kezdődött a nagykanizsai kampusz és a bulgáriai Trakia University szakmai együttműködése. A két intézmény főként műszaki és gazdasági területen dolgozott egymással. Az eseményen a sztara zagorai egyetem munkatársai mellett, indiai és magyar előadók is szerepeltek. A nap első felében az időjárásfüggő megújuló energiaforrások kérdése került előtérbe.

–Szóba került a vizes téma is, ugyanis a víz is megkerülhetetlen. Ezután újra visszakanyarodunk az energiához, egy picit más szemszögből. Sokkal inkább rendszerirányítási szempontból vizsgáljuk, mintsem a megújuló energiaforrásoknak kiaknázása mikéntjéből vizsgáljuk a nyári egyetem végén ezeket a projekteket – nyilatkozta Pintér Gábor, a Megújuló Energiaforrások Kutatócsoport, PEN vezetője.

Hegedűsné Baranyai Nóra a háztartási méretű kiserőművek használatából tartott prezentációt. Az egyetemi docens szerint hazánkban jelentős az ilyen jellegű erőműveknek a száma, amelyek mennyisége különböző mérőszámokkal és tényezőkkel is meghatározható.

–Magyarország nem egységes ebben a tekintetben sem. Vannak olyan területek, ahol a háztartási méretű kiserőművek száma jelentős. Ezek az ipari területek, így például Debrecen, Pécs, Szeged, Miskolc. Ugyanígy a turisztikai régiók térsége, például ahol családi házak vannak, ott jelentősen megnő a háztartási méretű kiserőművek száma – árulta el Hegedűsné Baranyai Nóra, a PEN egyetemi docense.

Pintér Gábor hozzátette ezek a rendezvények segítik a kanizsai egyetemet abban, hogy szorosabbra fűzze szakmai kapcsolatát a bolgár egyetemmel.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.