2024. június 9-én lesznek az EP- és önkormányzati választások Magyarországon

facebook megosztás

Jövőre június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat. Az időpontról az uniós nagykövetek döntöttek a Tanács soros elnökségét betöltő Svédország közleménye szerint.

Mivel a kormány az Alaptörvény 11. módosításával összekapcsolta a két szavazást, ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon 2024. június 9-én nemcsak a következő ciklus EP-képviselőiről döntenek majd a szavazók, a kormány korábbi döntése értelmében aznap lesznek a magyarországi önkormányzati választások is.

Az Euractiv korábban azt írta, hogy a svéd EU-ügyi miniszter, Jessika Roswall levélben reagált Roberta Metsolának, a Parlament elnökének, aki azt javasolta, hogy jövőre a május 23-26. közötti időszakban tartsák meg az EP-választásokat.

Roswall azt írta: mivel a tagállamok nem tudtak egyhangú döntést hozni a választások időpontjáról, a jelenlegi uniós választási törvény alapértelmezetten június elejére teszi a választási napokat.

„Mint tudják, az uniós választási törvény rögzíti, hogy az időpontok megváltoztatásához a Tanács egyhangú döntése szükséges, az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően. Mivel egyik alternatív időpont sem kapta meg a szükséges támogatást, az uniós választási törvényben meghatározott időpontok lesznek érvényesek" – közölte Roswall Metsolával a levélben.

Forrás: hvg.hu

(Borítókép: A Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány római kori hagyományőrző tagjai az EP-választáson a nemesvámosi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.