Utassy József versei járták át a Honvéd Kaszinó tükörtermét nemzeti ünnepünkön

facebook megosztás

Idén a nagykanizsai Honvéd Kaszinó is csatlakozott a március 15-i ünnepségsorozathoz – amely nagy örömöt jelentett az intézmény vezetése számára. Az emlékműsor a Kikelet fia címet viselte.

 Több irodalmi rendezvény helyszíne volt már a ház, a mostani – már sokadik alkalommal Szemes Péter irodalomtörténésznek köszönhető – fogalmazott Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

– Utassy József Kossuth-díjas költő verseire építi az irodalomtörténész, és a rendezvényt megtiszteli a költő özvegye is, nagy szeretettel köszöntjük őt az intézményben. Valamint a Honvéd Kaszinó városi színpadának versmondója Micsinai Dominik, kollégám Antal Gergő és Ódor Dóra tolmácsolja ezeket a költeményeket – mondta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

Nagykanizsa, Zala megye leggazdagabb szellemi kultúrájú és hagyományú városa – emelte ki Szemes Péter irodalomtörténész.

– Így hát természetes, hogy Utassy József Kossuth-díjas költő is otthonos. Aki a legjelentősebb Zala megyében nyugvó költő, irodalmár éppen 15 éve vette át a Kossuth-díját, így éppen egy kis évfordulója is van. Ugyan szorosan nem kötődik Kanizsához, de mégis úgy éreztük, az elmondott dolgok miatt ő itthon van. Illetve, ha az ő pályáját, az ő költészetét nézzük, akkor nyugodtan mondhatjuk, ő volt a XX. század Petőfije – fogalmazott Szemes Péter irodalomtörténész.

Szemes Péter és Utassy József özvegye 20 költeményt választott ki erre az alkalomra. – Ezek a költemények, amik most itt elhangzanak, műár nagyon érett, és mondhatnám, nagyon ismert költeményei. Az egyik a Zúg március című. ez talán a legismertebb költeménye, de nem csak a hazánkban, hanem szerte a szórvány magyarságban, a világban. Az az érdekessége, hogy éppen a mai napon, március 15-én született ez a vers, 55 évvel ezelőtt – mondta el Utassyné Horváth Erzsébet. Az esemény nemcsak március 15-höz kapcsolódott, hanem ahhoz is, hogy Utassy József munkásságát 15 éve ismerték el Kossuth-díjjal. A legendás zalai költő verseivel a közeljövőben nézőink is találkozhatnak, egy magazinműsorunkban, amelyben bővebben beszámolunk az ünnepi rendezvényről.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.