Komoly fejlesztések valósultak meg a városi kórház radiológiai osztályán

facebook megosztás

Diagnosztikai mammográf készülék, szívultrahang és csúcstechnológiás endoszkóp, ezeket az új diagnosztikai eszközöket pénteken adták át a Kanizsai Dorottya Kórház radiológiai osztályán. A elnyert tender során 300 millió forint összértékű korszerűsítés valósult meg az intézményben.

A nagykanizsai kórház 2017-ben eredményesen nyert el egy járóbeteg-szakellátás fejlesztését célzó beruházást, amely akkor forrás hiányában nem valósulhatott meg. Másfél évvel ezelőtt azonban a tender sikeres volt, így elkezdődött az eszközök beszerzése. 2021. decembere óta egy új computer-tomográf üzemel, amely hatékonyan segít a páciensek betegségeinek diagnosztikai képalkotásában.

– Eredetileg a pályázat egy CT beszerzést célzott meg viszont akkor már folyamatban volt egy komoly CT beruházása nagykanizsai kórházban, ezért lehetőségünk volt, hogy egyéb eszközöket, nagyértékű eszközöket szerezzünk be az intézménybe, így lehetőségünk nyílt arra, hogy a közel 10 éves rosszul, bizonytalanul működő mammográf készülékünket egy új technológiára cseréljük le, ami mammográf, de ezentúl egy emlő tomoszintézisre alkalmas eszköz – nyilatkozta Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

Az újonnan beszerzett készülék speciális módon vizsgálja az emlő szerkezetét, ezáltal jó eredménnyel mutatja ki a daganatokat. A mammográf készülék mellett még három új diagnosztikai eszközt sikerült beszerezni a pályázat során.

– Beszerzésre került egy ultrahang készülék, ugyanide az emlődiagnosztikai egységbe, egy szívultrahang készülék a kardiológiai osztályra, valamint egy csúcstechnológiás endoszkópos eszköz a gasztroenterológiai részlegre, amivel vastagbél - és gyomortükrözéseket végezhetünk, a pályázat összköltsége 300 millió forint volt – tette hozzá Brünner Szilveszter.

A nagykanizsai kórházban a járóbetegek ellátásának eredményes vizsgálatait az újonnan beszerzett eszközök segítségével végzik el a mai naptól.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.