Bővítenie kell a piacot a cukrászdáknak az áremelkedés miatt
Az alapanyagárak emelkedése, és a termékek egyre nehezebb beszerzése miatt a cukrászdákban is nőttek az árak. A megkérdezett üzletvezető szerint az eddigi enyhe tél és a kisebb fejlesztések lehetővé tették, hogy a 10-15 százalékos emelést ne kelljen túllépniük. Pál Réka úgy tapasztalja, továbbra is van igény a sütikre és a tortákra a családi ünnepeken vagy a baráti találkozásokkor.
A cukrászdák sincsenek egyszerű helyzetben az infláció óta, hiszen ahhoz, hogy a megszokott minőséget képviseljék, emelni kellett az áraikon. Pál Réka, a Szilágyi Cukrászda vezetője stábunknak elmondta, az elmúlt hónapokat nehéz volt kezelni, de úgy érzik sikerült, és az emelések ellenére nem tapasztalnak csökkenést a fogyasztásban.
– A kezdeti nehézségek ellenére, most így 3-4 hónap távlatában úgy látjuk, hogy hála Istennek túl vagyunk a nehezén. Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy nem volt olyan zord a tél, de az energiát is tudtuk, sikerült úgy visszaszorítanunk, hogy a hűtőket visszakapcsoljuk akkor, amikor már indokolatlan, amint mondjuk ezelőtt 2-3 éve nem tettünk meg, és egész nap mentek a hűtők, egész éjszaka, amikor itt sem voltunk. Úgyhogy hála Istennek fűtés és energia tekintetében is sikerült mindenhol kicsit korszerűsítenünk, kicsit átgondolnunk a dolgokat, úgyhogy mi abszolút rendben vagyunk most ez ügyben – mondta el Pál Réka, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda vezetője.
Pál Réka pozitívan látja a jövőt. Próbálnak mindig új ízekkel, süteményekkel kedveskedni a vásárlónak, hiszen tudják, a mostani helyzetben van, aki csak ritkán teheti meg, hogy beül egy sütire vagy rendel egy cukrászdából.
– Most volt február elsejével egy áremelésünk, egy 10-15 százalékos áremelés, mind sütik, mind pedig tortarendelések terén. Ezt a lépést muszáj volt megtennünk, hiszen a fő alapanyagaink a vaj, a tej, a liszt, a cukor, tehát minden egyéb olyan, ami másoknak is otthon nehézséget okoz, azok sajnos az egekbe szöktek, és nehéz is beszerezni őket, viszont a minőségből leadni meg nem szeretnénk. Tehát a vajat nem szeretnénk se margarinra, a tejet nem szeretnénk másfeles tejre mondjuk lecserélni, vagy nem házi tejre, úgyhogy muszáj volt meghoznunk ezt az emelést – tette hozzá Pál Réka.
A szakember úgy látja, egy névnap, egy születésnap vagy egy délutáni sütizés továbbra is fontos az embereknek. A torták pedig még így is elmaradhatatlan kellékei egy születésnapnak.
K.B.V.
(Borítókép: Kanizsa TV)