Rendhagyó pódiumbeszélgetést rendeztek a nagykanizsai kampuszon

facebook megosztás

Az összeomlás szélén – avagy hogyan kerülhetjük el a katasztrófát?” című pódiumbeszélgetéssel várták az érdeklődőket csütörtök este a Pannon Egyetem Nagykanizsa- Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ előadójában. Az eseményen Gelencsér András, az egyetem rektora és Stumpf-Bíró Balázs jövőkutató vitatta meg az elkövetkező évek hatásait a különböző gazdasági ágazatokat illetően.

A pódiumbeszélgetést az egyetemi nyílt nap záróeseményeként bonyolították le. Gelencsér András előre jelezte, hogy aki azt várja, hogy vita bontakozik ki a két résztvevő között, nem jó rendezvényen jár, mivel mindketten ugyanazt az álláspontot vallják a témakört illetően. A Pannon Egyetem rektora szerint rengeteg tévképzet van az energiagazdálkodással kapcsolatban, az ilyen beszélgetésekkel ezeket igyekeznek megcáfolni.

– Elsősorban mindenki az energiára és azon belül is a fosszilis energia kiváltására fókuszál, illetve arra, hogy az éghajlatváltozással az emberiség mit tud tenni. Én egy új szempontra hívtam fel a figyelmet, arra, hogy a Földnek vannak egyéb erőforrásai is, amelyek éppoly végesek, mint amilyen véges a fosszilis energia készlete. Ezek az erőforrások és ezeknek a végessége nem hagyható figyelmen kívül akkor, amikor a jövő energiaellátását, energiatermelési módjait, illetve a jövő technológiáit tervezzük – mondta el Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Stumpf-Bíró Balázs a beszélgetés során társadalmi oldalról igyekezett megközelíteni a témát.

– Olyan léptékű átalakulások jönnek, hogy a civilizáció – nem a mai formában, hanem az, amit mi civilizációnak értékelünk – az egyáltalán bármilyen formában fenntartható vagy újra létrehozható lesz-e, ez itt az alapvető kérdés. Az, hogy az ember egyszer csak eltűnik, azt én sem tartom valószínűnek, de a társadalom szervezettségi formái, ahogy léteztek egyre inkább kérdésesek lesznek – nyilatkozta Stumpf-Bíró Balázs, jövőkutató. 

A szervezők jelezték, hogy a jövőben hasonló jellegű pódiumbeszélgetéseket szeretnének rendezni a nagykanizsai kampuszon, változatos témákban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.