Rajtol a katari labdarúgó-világbajnokság

facebook megosztás

November 20-án, vasárnap – közép-európai idő szerint – 17 órától a Katar – Ecuador mérkőzéssel kezdetét veszi Katarban a 22. labdarúgó-világbajnokság.

Harminckét válogatott veselkedik neki az egy hónapig tartó futball világesemény meccsdömpingjének, nyolc egyenként négyes csoportban feszülnek az első fázisban egymásnak a csapatok.


Robert Lewandowski ismételt európai aranycipősként utazhat a katari világbajnokságra, a szerdai, Chile elleni felkészülési találkozón ellenben nem lépett pályára a lengyel válogatottban

Természetesen a vb-nek otthont adó Katar révén a házigazdák a nyitómeccs egyik résztvevői, s azzal az Ecuadorral mérkőzhet, mely gárda a részvételével például a futballvilág dél-amerikai szegletéből olyan együtteseket kényszerített otthonmaradásra, mint Kolumbia, vagy éppen Chile.


Az előző vb legjobb játékosa, a horvát Luka Modric 155 válogatottbeli szerepléssel a háta mögött kezdheti meg a katari tornát

A világbajnoki címvédő Franciaország – soraiban az újdonsült aranylabdás Karim Benzemával - a D-csoportba nyert besorolást, s november 22-én – kedden - éppen a legutóbbi Nemzetek Ligájából egyik „régi ismerőse”, Dánia ellen kezdi meg szereplését.


Andrej Kramaric (9), a horvátok szerdai felkészülési meccsén a szaúdiak ellen győztes gólt szerzett és Horvátország csatárínségére akár megoldást is jelenthet

Ha pedig már a 2018-as oroszországi világbajnokság, az akkori ezüstérmes Horvátország november 23-án, Marokkóval kezd az F jelű kvartettjében. Sokáig tartotta magát, hogy az észak-afrikaiakhoz a Ferencváros testvérpárosa, Samy Mmaee és Ryan Mmaee is csatlakozik, s ezzel vb-résztvevőnek vallhatják magukat, végül mégsem őket véglegesítették a marokkói keretben.


Ryan Mmaee sokáig reménykedett abban, hogy utazhat Katarba, de a marokkói szövetségi kapitány végül lemondott róla

Ott lesz ugyanakkor a budapesti zöld-fehérektől Katarban Aissa Laidouni, ő a tunéziai válogatott tagja, s jövő kedden Ausztrália ellen akár már pályára is léphet.


Arturo Vidal is bízott abban, hogy 35 évesen még egy vb-részvétel jut neki, de Chile ki sem jutott Katarba

A négy évvel ezelőtti sorozat bronzérmese – a horvátokkal egy négyesben – szintén jövő szerdán mutatkozik majd be Kanadával szemben, a negyedik angolok pedig november 21-én Iránnal leszek a pályán elsőként és a Kalifa Nemzetközi Stadionban indulhat útjára a labda. Az Aranycipő díját a napokban átvevő Robert Lewandowski a lengyelekkel igyekszik megmutatni gólerősségét, elsőként november 22-én, Mexikóval szemben.


Sergio Ramos (középen) mondhatni már későn lendült formába Párizsban, így esélye nem sok maradt bekerülni a spanyol csapatba

Az egyenes kieséses szakasz a legjobb 16 válogatottal december 3-án kezdődik, s így jutnak el a részvevők közül a két legtovább állva maradt legénység a december 18-ai döntőig, melyet a hét stadion közül a loszíli Nemzeti Stadionban rendezhetnek meg – minden bizonnyal telt ház, vagyis 80 ezer néző előtt.


Luis Enrique szövetségi kapitány Spanyolországát ugyanakkor a vb-n - ha messze nem is az elsők között persze, de - az esélyesek közé sorolják...

A leginkább esélyes válogatottak között Brazíliát, Argentínát, Franciaországot, Spanyolországot, Hollandiát, Németországot, Angliát, Portugáliát, illetve Belgiumot emlegetik, s hozzájuk még csatlakozgatnak olyan meglepetést okozó nemzeti együttesek, melyek mondjuk a negyeddöntőig bővel ellépdelhetnek.


Ilkay Gündogan pedig ha a német középpályán végre igazán karakteres futballt mutat be, a válogatottja sokáig is juthat

Fotók: Polgár László

Ami tény, a futballvilág négy héten keresztül fürkésző szemeit Katarra veti.

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.