Répás fózli és sörtészta

facebook megosztás

A szepetneki Harmat Jánosné Marika egy eredeti sváb étel elkészítésébe nyújt betekintés. Az élesztő nélküli fózlit a fiatalabb korosztály már nem nagyon készíti, pedig hajdan nagyon népszerű étel volt. Marika a répás változaton kívül almás vagy túrós töltelékkel is elkészítette már, melyet az unokák is szeretnek.

Répás fózli tészta

Hozzávalók:

A tésztához: 1 kg liszt, 2 db tojás, 2 ek fagyos zsír, 3 dkg só, és annyi víz, hogy lágyabb tésztát kapjunk. 

A töltelékhez: 

2 kg kerekrépa, só, 2 dl tej, cukor. 

Elkészítése:

A répát meghámozzuk, megmossuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé megsózva 10-15 percig állni hagyjuk. 

Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a kinyomkodott répát és ráöntjük a cukros tejet. Közepes lángon folyamatos keverés mellett puhára pároljuk. Szűrőn kissé lecsepegtetjük. 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán 10 db egyforma nagyságú cipókat formázunk. A cipókat 0,5cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk. 

A tésztát megtöltjük a répával, a tészta sarkait összehajtva kicsit lenyomkodva zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét olvasztott zsírral megkenjük, és előmelegített sütőben 200°C, majd 170 °C -on pirosra sütjük. 

Sörtészta hozzávalói: 

80 dkg liszt, 2,5 dl étolaj, 3,5 dl sör, 1 kk só, kb. 1 és fél csomag sütőpor. 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 cipót formálunk belőle, majd egyenként téglalap alakúra kisodorjuk. A tésztalap tetejét tojásfehérjével megkenjük, mákkal megszórjuk és kézzel bele tapsikoljuk. Ezután megfordítjuk, és a tészta másik felét tojás sárgájával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és kézzel szintén belenyomkodjuk a magokat, hogy ne guruljanak le a szemek. Végül ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, a két végénél fogva megcsavarjuk, úgy tesszük bele a tepsibe, és ropogósra megsütjük.

Bakonyi Erzsébet



Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság április 8-án megjelent számában olvasható. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.