Répás fózli és sörtészta
A szepetneki Harmat Jánosné Marika egy eredeti sváb étel elkészítésébe nyújt betekintés. Az élesztő nélküli fózlit a fiatalabb korosztály már nem nagyon készíti, pedig hajdan nagyon népszerű étel volt. Marika a répás változaton kívül almás vagy túrós töltelékkel is elkészítette már, melyet az unokák is szeretnek.
Répás fózli tészta
Hozzávalók:
A tésztához: 1 kg liszt, 2 db tojás, 2 ek fagyos zsír, 3 dkg só, és annyi víz, hogy lágyabb tésztát kapjunk.
A töltelékhez:
2 kg kerekrépa, só, 2 dl tej, cukor.
Elkészítése:
A répát meghámozzuk, megmossuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé megsózva 10-15 percig állni hagyjuk.
Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a kinyomkodott répát és ráöntjük a cukros tejet. Közepes lángon folyamatos keverés mellett puhára pároljuk. Szűrőn kissé lecsepegtetjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán 10 db egyforma nagyságú cipókat formázunk. A cipókat 0,5cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk.
A tésztát megtöltjük a répával, a tészta sarkait összehajtva kicsit lenyomkodva zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét olvasztott zsírral megkenjük, és előmelegített sütőben 200°C, majd 170 °C -on pirosra sütjük.
Sörtészta hozzávalói:
80 dkg liszt, 2,5 dl étolaj, 3,5 dl sör, 1 kk só, kb. 1 és fél csomag sütőpor.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 cipót formálunk belőle, majd egyenként téglalap alakúra kisodorjuk. A tésztalap tetejét tojásfehérjével megkenjük, mákkal megszórjuk és kézzel bele tapsikoljuk. Ezután megfordítjuk, és a tészta másik felét tojás sárgájával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és kézzel szintén belenyomkodjuk a magokat, hogy ne guruljanak le a szemek. Végül ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, a két végénél fogva megcsavarjuk, úgy tesszük bele a tepsibe, és ropogósra megsütjük.
Bakonyi Erzsébet
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság április 8-án megjelent számában olvasható.