GasztroKanizsa: Legényfogó leves és pizzás csiga
A kiskanizsai Gyergyák Györgyné Máriának nemcsak a munkája, hanem a hobbija is a sütés-főzés. Boltba nem jár zöldségfélékért, amire szükség van a családban, azt a kertben megtermelik.
A legényfogó leves hozzávalói:
1 fej hagyma, 2 ek olaj, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg leveszöldség, 40 dkg csirkemell, 20 dkg csirkemáj, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, fél citrom, só, bors.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a hasábokra vágott leveszöldséget és a gombát. Átpirítjuk az egészet és beletesszük a kis kockákra vágott csirkehúst, a zöldborsót, felöntjük 1,5 l vízzel és sózzuk, borsozzuk.
Ha a hús félig megpuhult (kb. 10 perc forralás után), beletesszük a felszeletelt májat. Ha készre főtt, még 5 percig forraljuk, dúsítjuk a tejszínnel és a tejföllel, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a citromlevet. Megsózzuk, habozzuk a levest, végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
A pizzás csiga hozzávalói:
A tésztához:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, amibe felfuttatjuk az élesztőt, 3 evőkanál só, 1 tojás, 4 dl langyos víz.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót. Miután az élesztő szépen felfutott, elkeverem, majd a liszthez öntöm és langyos vízzel gyúrni kezdem. Amikor a tészta már elválik a táltól, még legalább 10 percig dagasztom. Letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát kelesztem. A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem a kihűlt raguval, feltekerem és másfél cm-es csíkokra vágom. A tetejét tojással megkenem, megszórom reszelt sajttal és 1 órát kelesztem. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
A ragu hozzávalói:
1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 kg darálthús, 0,5 kg darált sonkaszalámi, 30 dkg sűrített paradicsom, só, pizzafűszer, bazsalikom, oregánó, őrölt bors, zsír, vagy olaj.
A ragut ugyanúgy készítjük el, mint a pörköltet. Hogyha spórolni szeretnék, akkor nézzünk be a hűtőszekrénybe, hátha ott is találunk felhasználható maradékokat.
Bakonyi Erzsébet