Komoly problémát okozhat a magyaros ételek fogyasztása
Az újévi fogadalmak mintegy 35 százalékát tartják meg februárban is a statisztikák szerint. A legnépszerűbb elhatározás a fogyókúra, valamint az egészséges táplálkozás szabályainak követése. Mindezt nem könnyíti meg a klasszikus magyar étrend. A szakemberek arra figyelmeztetnek: a jelenlegi, vírusos időszakban különösen veszélyes lehet a zsíros, fűszeres fogások túlzott fogyasztása.
A magyaros ételek főbb jellemzői közé sorolható, hogy zsírosak, fűszeresek, esetleg kifejezetten csípősek. Ezek mértéktelen fogyasztása hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek, ami következtében a túlsúly, majd akár a cukorbetegség is felléphet – világított rá Márfi Kinga dietetikus.
– Az elhízottak számára ezen ételek nem túl jó hatással vannak a zsírosságuk miatt. Valamint, aki gyomor-, bélpanaszokkal bélbántalmakkal, gyulladásos bélbetegségekkel, refluxszal küzd, annak pedig kifejezetten a csípős, fűszeres ételek nem tesznek jót. Idesorolhatók az epebetegek is. Tehát az emberek jelentős részének nem túl jó, ez a magyaros konyha – mondta el Márfi Kinga dietetikus.
Egy helyi pecsenyézőben nap mint nap készítenek igazi tradicionális hazai ételeket, amiket kizárólag zsírban sütnek ki és sóval ízesítenek. Damó Viktor, az üzlet vezetője szerint a fűszerezésnél a kevesebb néha valóban több, és a kiadósabb húsokhoz mindig javasol egy kis köretet, hogy ne legyen túlzottan gyomorterhelő a menü.
– Én itt köretet mindig szoktam javasolni. Ha nem is kenyeret vagy sült krumplit, de vigyenek hozzá savanyút. Az ecet a gyomorban a zsírt segíti lebontani, ez nagyon fontos. Szoktam mondani, mikor kérdezik, hogy mivel fűszerezünk, mitől ilyen finom, hogy csak só van rajta. Nem hiszik el, pedig de. Az a baj, hogy az emberek ott követik el a legnagyobb hibát, hogy megvesznek 8-10 féle fűszerkeveréket. Azokban is van vagy 13 fűszer és ezt összevissza burogatja és az egyik íz a másikat fogja szétcsapni. Nem lesz olyan tökéletes íze – árulta el Damó Viktor, a Keleti Pecsenyéző vezetője.
A szakemberek szerint a mértékletesség a kulcsa az étkezésnek, és olykor érdemes megreformálni a hagyományos fogásokat új alapanyagokkal.
H.R.
(Borítókép: Kanizsa TV)