GasztroKanizsa: Bugaci húsgombócleves és forgácsfánk
A bajcsai Mikocsics Györgyné Anikóhoz mindig örömmel látogatnak el az unokái. Márkó és Nimród nemcsak játszanak a mamával, hanem segítenek neki a konyhában és a kertben. A hétvégén is ott serénykedtek Anikó mama körül az asztalnál. Sodrófát, fánkszaggatót vettek a kezükbe, és szorgoskodásuknak köszönhetően egy-kettőre elkészült az illatos farsangi fánk.
A forgácsfánk hozzávalói:
35 dkg liszt, 5 tojás sárgája, 5 dkg cukor, kevés só, késhegynyi szódapor, 2 dl tejföl.
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, a tésztát kinyújtjuk, kiszúróformával 35 db farsangi álarcot vágunk ki a nyers tésztából, majd forró olajban kisütjük.
A bugaci húsgombócleves hozzávalói:
1 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, zeller, karalábé, 2 db babérlevél, 1 doboz tejföl, só, őrölt bors, 1 csipet őrölt kömény, 1 csokor friss petrezselyem, 2 k búzadara, 1 k őrölt pirospaprika, 30 dkg darált sertéshús, 20 dkg szalonna.
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírjából, majd kiszedjük egy tányérra. A visszamaradt zsíron megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, a fehér és sárgarépát, a zellert, a karalábét, a krumplit, majd húslével felöntjük. Beletesszük a babérlevelet és visszatesszük a szalonnát, majd együtt megfőzzük. Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadunk fél csokor apróra vágott petrezselymet, a pirospaprikát, a búzadarát és pici gombócokat készítünk. Amikor a zöldségek megpuhultak, beletesszük a gombócokat és kb. 10 percig főzzük. A végén a tejföllel behabarjuk.
Bakonyi Erzsébet
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. február 25-én megjelent számában olvasható.