A koronavírus-járvány ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a Thúry György Múzeum

facebook megosztás

Korszakot meghatározó leletek, nemzetközi kapcsolatok, képzőművészeti kiállítások és új könyvkiadványok jellemezték a Thúry György Múzeum 2021-es évét. Száraz Csilla, az intézmény igazgatója elmondta, a koronavírus-járvány ellenére szakmai téren és a látogatóik tekintetében egyaránt sikeres időszakot tudhatnak maguk mögött.

Tavaly a kanizsai intézet az Év Múzeuma 2021 címért versengve bejutott az első hat jelölt közé, év végén pedig belépett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségébe – idézte fel Száraz Csilla. Az új leletek vonatkozásában is kiemelkedő volt az elmúlt esztendő, hiszen az ipari park területén négy régészeti lelőhelyen, több mint hatezer négyzetméteren folytattak megelőző régészeti feltárást.

– Különleges és korszakot meghatározó leletek kerültek elő, így az újkőkorból származó kis oltárkák és egyéb leletek, amelyekről év közben be is számoltunk. Ez a múzeum szakmai kollektívája számára egy fontos dolog volt és egy nagy kihívás volt, hiszen a nyár folyamán több mint két hónapig tartottak ezek a feltárások. Mint régész, én vezettem ezeket a feltárásokat, de a múzeum több kollégája is részt vett ebben. Ez is egy fontos dolog volt, az utóbbi években nem volt ilyen volumenű régészeti munka a város területén – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

2021. a nemzetközi kapcsolatok éve is a múzeum számára. Szeptemberben a horvát nemzeti kincs részét képező, naiv művészek alkotásait mutatták be a kanizsai közönségnek. Novemberben pedig Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet festményeiből nyílt egy tárlat, ennek a megnyitóján India magyarországi nagykövete is tiszteletét tette. A kiadványokat illetően Járási Ildikó tűzzománc-iparművész alkotásait összefoglaló kötetét és Kanász Viktor történész, Oroszlán a végvárban című művét is megismerhették az érdeklődők a múzeumnak köszönhetően.

– Rengeteg történeti újdonsággal, így Thúry György családfája is megtalálható például Kanász Viktor kötetében. 1951-ben vette fel a Thúry György nevet Nagykanizsa Város Múzeuma, úgyhogy ezért is különleges volt ez az alkalom, hogy ez a kötet 2021. év végén napvilágot láthatott. Azonkívül, hogy előző évben pedig Thúry György halálának 450-ik évfordulóját ünnepeltük. Ünnepeltük volna, hogyha a koronavírus-járvány nem szabja meg itt is a feltételeket, úgyhogy ez a két esemény is így egybefolyt – mesélte Száraz Csilla.

Száraz Csilla hozzátette, 2022-ben is maradandó élményt nyújtó, változatos, családi programokkal készülnek a történelem szerelmeseinek. A következő nagyobb időszaki kiállítás március első felében nyílik, Jeles Napok címmel. A néprajzi tárlat a hagyományos naptári év eseményein vezeti végig a látogatókat.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.