GasztroKanizsa: Karácsonyi sonkatekercs, töltött tojás és halpuding

facebook megosztás

Dr. Turcsányi Katalin Anna már tervezgeti a karácsonyi menüt, az ilyenkor szokásos ételek körül forognak a gondolatai. Bár az egészséges ételeket részesíti előnyben, de igyekszik tiszteletben tartani a hagyományokat is.

A karácsonyi sonkatekercs hozzávalói:

15 vékonyra szelt pulykasonka, 4 db keményre főtt tojás, olívás margarin, mustár, majonéz, majonézes torma, 1 tk apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors, 10 dkg tömlős, tejszínes sajtkrém, tejföl.

Elkészítése:

A pulykasonkából 5 szeletet tojáskrémmel, (4 keményre főtt tojássárgáját villával összetöröm, hozzákeverek 2 ek olivás margarint, 2 tk mustárt, 1 ek majonézt, 1 tk petrezselyemzöldet, sózom, borsozom), öt szeletet a sajtkrémmel (tejszínes sajtkrém, 1 ek tejföl, 1 ek majonéz, só, bors), 5 szeletet tormakrémmel (3 ek majonézes torma, 3 ek tejföl) megkenek, feltekerem, tányérra rendezem.

A tekercseket a benne lévő krémből készült habrózsával, zöld és fekete olivabogyóval díszítem.

A töltött tojás hozzávalói:

6 db keményre főtt tojás, 2 ek olívás margarin, 2 tk mustár, petrezselyemzöld.

Elkészítése:

A főtt tojásokat hosszában ketté vágjuk, sárgáját kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzákeverjük a margarint, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk még hozzá, majd visszatöltjük a fél tojásokba. Tetejét petrezselyemzölddel díszítjük.

A halpuding hozzávalói:

40 dkg halfilé, 1 dl tejszín, 2 tojás, só, bors, citromlé, vaj.

Elkészítése:

A halfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, 0,5 dl tejszínnel leöntjük, letakarva 0,5-1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután további 0,5 dl tejszínt hozzáadva turmixoljuk. 2 tojást felverünk, a halas masszához öntjük, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítjük. Enyhén kivajazott muffin, puding vagy őzgerinc formába kanalazzuk kb. ¾ részéig. A formákat mélyebb tepsibe állítjuk, vizet töltünk a tepsi aljába és 150 C-on 30-50 percig pároljuk. Kisebb formákban 30 perc elegendő, nagyobb méretűben tovább kell sütni. Hűlés után pirított kenyérfalatkákra kenve, előételként fogyasztjuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.