GasztroKanizsa: Sült libacomb lila káposztával, petrezselymes burgonyával, és házi rétessel
Ilyenkor ősszel, különösen Márton napján nagy hagyománya van a palini Kecskés János családjában a rétes készítésnek és libasütésnek. A hozzávalókért nem kell messzire menni a ház asszonyának, Manyikának, csak az udvarba és a kertbe. A fővárosból hazalátogató családtagok, a lányai és az unokák ilyenkor mindig besegítenek. A sütés-főzés jó alkalom az együttlétre, a beszélgetésre, amelyek vidám órákat jelentenek mindannyiuk számára.
A rétestészta hozzávalói:
1,5 kg liszt, 7,5 dl víz, 1 evőkanál házi zsír, 1 csapott ek só, 1 ek ecet, tejföl.
A töltelékhez: túró, tejföl, tojás, kristály és vaníliás cukor, meggy.
Elkészítése:
A lisztet átszitálom és meglangyosítom, ugyanúgy a vizet is, amibe beleteszem a zsírt, a sót és az ecetet. Addig adagolom mindezeket dagasztás közben a liszthez, amíg homogén, a galuskánál lazább lesz a tészta és elválik a kezemtől. Hat cipót formázok belőle a lisztezett deszkán, megkenem olvasztott zsírral és fél órára lefedem őket. Már csak a nyújtás van hátra és tölthetjük fantáziánk és a család kívánsága szerint túróval, meggyel, almával, mákkal, vagy dióval. Sütéskor tejföllel és zsírral meglocsolom.
Sült libacomb lila káposztával és petrezselymes burgonyával
A liba húsát - mivel saját hízlalású, ezért a húsa izmosabb a boltinál -, előpárolom sóval, kevés majoránnával és egy nagy fej aprított vöröshagymával. Ha félig megpuhult, tepsibe rakom és aranysárgára sütöm. A hozzávaló körítés természetesen a lilakáposzta köménnyel, sóval, ecettel és cukorral párolva. A burgonya pedig az ilyenkor, ősszel felszedett és még kaparható tarlókrumpli, amit a vöröshagyma helyére szoktam ültetni júliusban. Természetesen egy csokor frissen párolt petrezselyemmel ízesítem és díszítem.
Bakonyi Erzsébet