GasztroKanizsa: Frankfurti leves, hagymás tojásban sült csirkemellfilével
Aki Farkas Róbertékhez megy vendégségbe, számíthat arra, hogy finom és laktató étellel lepi meg őt a ház asszonya, Ibolya. Íme egy variáció a sokat dicsért étkek közül.
A frankfurti leves hozzávalói:
40 dkg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db burgonya, 1 dl olaj, kevés liszt, 20 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl tejföl, kis majoránna, só, bors.
Elkészítése:
Az összevágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, az összevágott burgonyát, megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kis idő múlva felengedjük egy liter vízzel. Hamarosan hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát is. Ezután az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, a tejfölt kis vízzel simára keverjük és besűrítjük vele a forrásban lévő levest. Még öt percig forraljuk.
A vékonyra szeletelt virslikarikákat pár csepp olajon megpirítjuk, ezt is hozzátesszük és egy kicsit még összeforraljuk.
A hagymás tojásban sült csirkemellfilé hozzávalói:
4 db fél csirkemellfilé, só, 4-5 ek liszt, 3 tojás, őröltbors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 vékony szelet szalonna, 2 dl tejföl, a sütéshez ujjnyi étolaj.
Elkészítése:
A csirkemellet féltenyérnyi darabokra vágjuk, megsózzuk, és a lisztben megforgatjuk. A tojásokat a maradék liszttel simára keverjük, kis vizet adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen. Kissé megsózzuk, borsozzuk, a sajtreszelőn lereszelt hagymával fűszerezzük, és a hússzeleteket beleforgatjuk.
Széles serpenyőben, kb. ujjnyi olajban mindkét oldalát 1-2 percig sütjük, majd lecsöpögtetve egymás mellé tepsibe rakjuk. A szalonnát hússzelet nagyságúra vágjuk, és minden szeletre rakunk egyet-egyet belőle.
A maradék tojásos masszát a tejföllel összekeverjük, egyenletesen a tepsi tartalmára locsoljuk, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük. Burgonyapüré és friss saláta illik hozzá.
Bakonyi Erzsébet