Még bőven van munka a földeken

facebook megosztás

Mindössze 33 százalékát vetették el eddig az őszi búzának a megyében, ennek a legfőbb oka, hogy a gazdálkodók többsége még a kukorica betakarítását végzi. Ahogy Sabján Krisztiántól, a NAK Zala megyei elnökétől megtudtuk: a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a 31 ezer hektárnyi kukoricából alig 7 ezer a betakarított terület.  

A napraforgó betakarítása Zalában teljes terjedelmében megtörtént, és a szójával is már 90 százalékban végeztek a mezőgazdászok. A kukorica betakarítása egyelőre stagnál, sok helyen még nagyon vizes a föld, máshol az aszály miatt kevés a termés, ezért várnak a földbirtokosok. A repcevetések megtörténtek és az árpa kétharmada is a földbe került már. Az őszi búzának azonban mindössze az egyharmadánál tartanak a gazdák a megyei adatok alapján.

Hiszen azért jó néhányan a szója után akarják elvetni a búzát, van, aki még a kukorica után gondolkozik, ezért ez még várat magára. A munkák úgy állnak, hogy az, aki a búzát időben el tudta vetni, azok október első napjaiban elvetették, ők már, ha őszi gyomirtásban gondolkoznak, akkor a gyomirtásokat is elkezdték – nyilatkozta Sabján Krisztián, a Zala Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Murakeresztúron a szójatermés mennyisége és minősége a megszokottnál sokkal rosszabb, a búza viszont kimondottan jó lett Tislerics Antal szerint. A mezőgazdász elmondta: jelenleg éppen megfelelő az idő a gabonavetéshez, ezért ő már javában szórja a földbe a jövő évi kenyérnek valót.

A búzavetésnek körülbelül a közepén tartunk, mert október ötödikétől körülbelül november tizedikéig ideális a búza vetése. Ezután következik a kukorica szedése, aratása, majd az őszi mélyszántások – mondta el  Tislerics Antal mezőgazdász.

Ha az időjárás kegyes lesz, akkor november végéig befejeződnek a földeken a munkálatok.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.