Holnaptól ismét becsengetnek a tanulóknak

facebook megosztás

Évnyitó ünnepségekkel, ismerkedéssel és jó hangulatban telt a tanév első napja a megkérdezett kanizsai iskolákban. Az intézmények vezetői mind abban bíznak, hogy a folytatás is hasonlóan zökkenőmentesen zajlik majd.

A Piarista-iskola tegnapi évnyitóját a Felsőtemplomban rendezték meg. Az eseményen rendhagyó módon Szakál Ádám tartományfőnök is részt vett, aki elmondta: nem csak a tanulás, a közösség építése is ugyanolyan fontos, amikor elkezdődik egy tanév.

A gyerekek nem csak tanulmányokat tanulnak, ezért is nehéz a digitális oktatás. Egymással találkoznak, egymással tanulnak, visszajelzéseket kapnak, barátságok köttetnek, ezek nagyon fontosak egy ember személyiségének a fejlődésében. Ezért a Szent Lelket arra is hívjuk, hogy tudjunk találkozni, hogy legyenek élményeink, legyenek barátságaink, tudjuk alakítani egymást. A Szent Lélek ebben ötleteket, sugallatokat adhat nekünk – nyilatkozta Szakál Ádám piarista tartományfőnök.

Az intézményben fel vannak készülve az oktatásra, több új diákkal bővülnek mind az általános iskolás, mind pedig a gimnazista osztályaik.

– Főként az általános iskola első osztályába, illetve a gimnázium kilencedik osztályába lépnek be új tanulók. Hozzávetőlegesen 70-80 diákról beszélhetünk, de a többi évfolyamra is érkeznek diákok, sőt, ugye nálunk hat évfolyamos gimnázium is van, tehát a hetedik osztályba is van néhány becsatlakozó – mondta el Böszörményi Géza, a Piarista-iskola igazgatója.

A tanulók is várták már az iskolakezdéssel járó új kihívásokat.

– Nagyon várom, egyértelműen azért, mert végzős leszek most. Ennek az évnek a kihívásainak nagyon meg szeretnék felelni, illetve a Kalazancius Mozgalomnak, az iskolánk falain belül működő kis mozgalomnak a csoportvezetője leszek, egy új csoportnál és azoknak a kihívásoknak is szeretnék eleget tenni – mesélte Pataki Levente Márk.

Ma reggel tartották a tanévnyitó ünnepséget a Thúry-iskolában. A 2021/2022-es tanévben 512 diák érkezett a nappali tagozatos képzésekre. Richterné László Erzsébet igazgató szerint 1-2 hét mindenképpen kelleni fog ahhoz, hogy minden a helyére rázódjon és az újoncok is beleszokjanak a keris életbe.

– Ők már második éve új képzési formában tanulnak. Az elején bedobjuk őket a mélyvízbe, hiszen gyakorlati óráik is lesznek. Reméljük, hogy nem kerül sor online oktatásra, mert sokkal egyszerűbb a jelenléti órán megtanítani és ellenőrizni őket, a tudást átadni. Mi nagy reményekkel állunk a tanév előtt, ahogy eddig is, és abban bízunk, hogy itt lesznek, és megtudjuk tartani a gyakorlatokat. Ezek gyakorlatigényes szakmák, így sokkal szerencséseb lenne, ha itt tudnának lenni – fogalmazott Richterné László Erzsébet, a Thúry-technikum igazgatója.

Ma délután már tele volt a Kőrösi-iskola udvara gyerekekkel. Az alsósoknak ismerkedéssel, osztálylátogatással, játékkal, a felsősöknek pedig osztályfőnöki órákkal telt az első iskolai nap.

Nagyon vártuk ezt az évet, hogy egy igazi, teljes évet tudjunk elindítani, hiszen az elmúlt két évre a pandémia erőteljesen rányomta a hatását. Én azt gondolom, hogy az iskolának egy közösségi térnek is kell lennie, a tanulás mellett legalább olyan fontos, hogy a közösségi alkalmakat megtartsuk: a sportversenyeket, az ünnepélyeinket, a farsangokat, a kirándulásokat, a vetélkedőket, tehát ebben nagyon sok olyan nevelési tényezőt tudunk megvalósítani, amire egyébként nem nyílik máskor lehetőség – mondta Smolcz Frigyes, a Kőrösi-iskola igazgatója.

Smolcz Frigyes, az intézmény igazgatója elárulta: optimisták az évet illetően, így neki is látnak a tervek és programok megvalósításának.

K.V.– H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.