GasztroKanizsa: Fekete berkenye sütve és befőzve
Jakabfyné Ági zalakarosi természetgyógyász terapeuta szeret sütni-főzni, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy van egy Főzök-Sütök finomat közösségi oldala, amelyet 2015 óta vezet. Amint megérett a fekete berkenye a kertjükben, máris hozzáfogott a lekvárfőzéshez, és a berkenyelekváros lustaasszony rétes elkészítéséhez.
A berkenyelekvár hozzávalói:
1 kg berkenye, 40 dkg cukor
Elkészítése:
A fekete berkenyét megmosom, s mivel nagyon megfogja a kezet, így vékony gumikesztyűt használok az előkészítéshez. Amikor a szárról lehúzzuk a szemeket, legjobb zománcos fazékba, vagy Inox edénybe rakni. Hozzátesszük a cukrot, s mivel ez önmagában fanyar gyümölcs, ha teszünk mellé édesebb gyümölcsöt, szilvát, vagy fekete szedret, akkor kevesebb cukor kell hozzá. Ebben az esetben öntsünk egy kevés, 1 dl vizet az edény aljára, majd ezután adjuk hozzá a cukorral összekevert gyümölcsöt. Folyamatos kevergetéssel, lassú tűzön főzzük, és amikor kóstoláskor már lehet érezni az ízét, még tehetünk hozzá cukrot, és dzsemfixet is az előírásnak megfelelően! Mielőtt a kész lekvárt dunsztosüvegekbe töltenénk, nyomkodjuk át kanállal egy fém szitán, mert a sok magja miatt nem lenne élvezhető a lekvárunk. Ha új a fedél celofán nélkül zárjuk le az üvegeket, és megfordítva, törülközők közé tegyük dunsztba mindaddig, amíg ki nem hűl. Fogyasztása széleskörű, kenhetjük kenyérre, müzlire, palacsintára vagy süteményre.
A berkenyelekváros lusta asszony rétes hozzávalói:
50 dkg túró, 450 g tejföl, 10 dkg vaj, 8 tojás, 7 ek liszt, 7 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, a tepsi kenéséhez vaj, a tálaláshoz berkenyelekvár, porcukor.
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra melegítjük, a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát magas falú tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Bakonyi Erzsébet