GasztroKanizsa – Egy gyors meleg vacsora: Cime di rapa és máglyarakás desszertnek
Melegáné Csóti Ágnes, a Takács László Irodalmi Kör tagja nem árul el titkot azzal, hogy inkább az írás érdekli, mint a sütés-főzés. Ahhoz azonban, hogy néha feltöltődjön, szüksége van egy kis finomságra. Ilyenkor boldoggá teszi a főzés. Most egy dél-olasz étel receptjét és a tormaformában sütött máglyarakás elkészítésének módját osztja meg olvasóinkkal.
Cime di rapa
Elkészítése:
20 dkg szarvacska vagy kagylótésztát forró, sós vízben felteszek főni. Egy kis fej karfiolt, vagy brokkolit a rózsáira szedek, megmosom, majd a tésztával együtt főzőm az utolsó 5 percben. Amíg a tészta megfő, elkészül a mártás is, melyhez 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágok, 4 db olajos szardellát lecsepegtetek és kevés forró olajon serpenyőben megsütök. Erre teszem a fokhagymát, összeforgatom kevés szárított chilivel, 8 db félbevágott koktél paradicsommal, 4 db kapribogyóval, borssal. Ezután 3 kanálnyi főző lével ízesítem és csak most sózóm.
Végül leszűröm a tésztát, és rászedem a mártásra. A tésztát nem öblítem le, hanem rámelegítek fél vajat, amitől selymes lesz. Az étel 20 perc alatt elkészül.
Máglyarakás, tortaformában
Hozzávalók:
Egy szikkadt, 20 dkg-os kakaós kalács, 10 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 8-10 db alma, 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, vágott dió, baracklekvár, 3 kanál kókuszolaj és kevés barnacukor.
Elkészítése:
A kalácsot 2 cm széles szeletekre vágom. Kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek, vékonyan körbe vajazom. A felszeletelt kaláccsal körbe rakom, a többit az aljára teszem. Az almákat vékony cikkekre vágom. A serpenyő aljára barna cukrot szórok, a kókuszolajon megdinsztelem az almát és őrölt fahéjjal, szerecsendióval ízesítem. Hagyom kihűlni. A kihűlt tölteléket a forma alján a levével együtt a kalácsra halmozom. Dióval, mazsolával megszóróm, a lekvárt a tetejére teszem, vajjal meglocsolom. Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. A tojásfehérjéből habot verek porcukorral, a töltelékre kanalazom, és visszateszem a sütőbe. 15 percig erős lángon sütöm, majd 1-es fokozaton szárítom. Végül a kész formából kiveszem a tortát.
Bakonyi Erzsébet