Magára maradt a Romlottvár

facebook megosztás

Jól megközelíthető, így az előttünk álló hosszú hétvégén is kitűnő kirándulási célpont lehet a Romlottvár. Miklósfa határában, a Szentgyörgyvári-hegy tetején láthatók azok a romok, amelyek az egykori Botszentgyörgy várának emlékét őrzik. A legendákkal, izgalmas történetekkel körülvett emlékhely azonban, a pár évvel ezelőtt tett ígéretek ellenére, úgy tűnik, ismét magára maradt.

Több éves ásatás, sok oldalnyi tudományos leírás taglalja Botszentgyörgy várának múltját, eredetét. A környéken legutóbb 10 évvel ezelőtt folyt a Romlottvár Alapítvány és az önkormányzat segítségével munka – aminek köszönhetően akkor kiszabadultak a romok a természet öleléséből.

– A Cseke Ferenc által alapított és hagyományozott összegből igyekezett a kuratórium – amelynek tagja voltam – kitakarítani a vár környékét. Egy emléktábla is elhelyezésre került. A rendbetételben segítettek civilek is – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Egészen pontosan a Miklósfai Kertbarát Kör, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, és számos önkéntes vett részt a munkában. A Romlottvár állapota ismét romlásnak indult, a gondozására létrejött alapítvány pedig már megszűnt.

– Igyekeztünk lendíteni a Romlottvár területén, mint régészeti lelőhelyen is, de ehhez érdemileg nem volt elég az a pénz. Tehát egy komolyabb beruházásra, egy komolyabb lendületre lenne szükség. De ettől függetlenül én magam most is támogatom azokat a civil kezdeményezéseket. Jó lenne, ha a pandémia után ugyanúgy összefoghatnánk, és a környéket esetleg kitakaríthatnánk – mesélte Száraz Csilla.

Információink szerint a terület, illetőleg a romok sorsának kezelése önkormányzati hatáskörbe tartozik. A jelenlegi helyzettel kapcsolatban feltett kérdésünkre nem kaptunk választ sem a polgármestertől, sem a kabineti tagok valamelyikétől.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.