GasztroKanizsa: Kerekrépa főzelék fasírozottal és kerekrépa prószával

facebook megosztás

Amikor Kocsis Edittől afelől érdeklődtünk, hogy mivel foglalkozik szívesen szabadidejében, ő visszakérdezett, hogy hány sor áll rendelkezésére mindehhez. Sokan ismerik Editet, és tudják róla, hogy valamikor néptáncolt, versenytáncolt, elmondása szerint szívesen olvas, kirándul és több mint 30 éve mond verset. Mindezek mellett kedvenc hobbija a főzés és sütés.

Élete hivatásának tekinti a választott szakmáját, hiszen művelődésszervezőként Szepetneken igyekszik örömet okozni szeretett közösségének. Többek között életre keltett ott egy főzőklubot. A csapat tagjaival is szívesen hódol ennek a szenvedélyének. Örömmel kísérletezik a konyhában, használ fel különleges alapanyagokat és mindenféle konyhaművészet érdekli. Az év első hónapjaiban gyakran készít répás ételeket. Ezúttal a kerekrépa főzelék és a kerekrépás prósza elkészítésének módját osztja meg olvasóinkkal.

A főzelék hozzávalói:

1,5 kg kerekrépa, 10 dkg sertészsír, 6 púpos evőkanál liszt, 2 l víz, 2 babérlevél, só, bors, 1 ek mustár, 1 kis pohár tejföl, kapor. Továbbá fasírozott, tükörtojás, vagy más feltétek.

Elkészítése:

A kerekrépát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A sertészsíron zsemleszínűre pirítunk 2 ek lisztet. Erre tesszük a reszeléket, átkeverjük és felöntjük a vízzel. Teszünk bele babérlevelet, sót, borsot ízlés szerint. Amikor a répa megpuhult, de még nem főtt szét, 4 ek liszt, 1 ek mustár és a tejföl keverékéből habarást készítünk és behabarjuk vele a főtt zöldséget. Aki kedveli, apróra vágott kaporral is ízesítheti.

A kerekrépa prósza hozzávalói:

1,5 kg kerekrépa, 4 tojás, 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 0,5 dl olaj.

Elkészítése:

A kerekrépát meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis levet engedni fog, de nem kell kinyomkodni. Beleütjük a tojásokat, hozzátesszük a lisztet, hozzáöntjük a vizet és az olajat. A jól kikevert masszából kisebb merőkanálnyi adagokat kisütünk a palacsintasütőben.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.