GasztroKanizsa: Vendvidéki legényfogó leves krumpliprószával
Szávai Erzsébet édesapjának a 70. születésnapját az Őrségben, Kétvölgyön egy tanyán ünnepelték. Ott szolgálták fel ezt a vendvidéki, vagy rábavidéki, a Rába folyó mellett húzódó néprajzi tájegység egyik kedvelt ételét -, az ízletes, tartalmas levest.
Böbi a házigazdától elkérte a receptjét, és azóta gyakran elkészíti a családnak. Azt is elmondta, ilyenkor kicsit maga mellett érzi az édesapját, aki sajnos azóta már nincs közöttük.
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, 10 dkg kolbász, 30 dkg csirkemell, 2 szál sárgarépa, 1 zöldség + a zöldje, 2 szál zeller + a zöldje, 4 közepes burgonya, 10 dkg gomba, 20 dkg cukorborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, majoranna és kapor. Só, bors, ízlés szerint, tejszín, liszt a habaráshoz és 2 db húsleveskocka.
A csipetkéhez: 1 db tojás, kevés só, 2 kanál liszt.
Elkészítése:
A zöldségeket apróra vágjuk, a szalonnát megpirítjuk, a hagymát és a fokhagymát megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a húst és kolbászt. Kissé átpirítjuk az egészet és hozzátesszük a zöldségeket. Meghintjük a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük a húslevessel. Miután felforrt, beletesszük a levesbe a krumplit, a gombát és a cukorborsót. Amikor minden megpuhult, tejszínnel dúsítjuk, végül belefőzzük a csipetketésztát.
A krumpliprósza hozzávalói:
3 db nagyobb méretű krumpli, 20 dkg liszt, 2 kis pohár kefir, 1 db tojás, só, kevés bors és olaj, 2 ek tejföl.
Elkészítése:
A megmosott krumplikat lereszeljük, sózzuk és állni hagyjuk. A tojást felverjük, és a kefirrel együtt hozzákeverjük a liszthez. Ezután sózzuk, majd a lereszelt krumplit kinyomkodjuk és hozzáadjuk a kefires masszát. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét meglocsoljuk 2 ek olajjal összekevert fokhagymás tejföllel és forró sütőben ropogósra sütjük. Kockákra szeletelve tálaljuk. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirított hagymával, sonkával, tejföllel, sajttal.
Bakonyi Erzsébet
Fotó: Kanizsa