GasztroKanizsa: Csőben sült lencse csokihabos süteménnyel
Csőben sült lencsével és csokihabos süteménnyel várja haza szilveszterkor a gyermekeit a Végh család Nagykanizsáról Eszteregnyére. Mivel Végh Imréné Marika a régi szakácskönyvekben sem lelt rá a lányok, Zsuzsi, Zsófi és Lina, az unoka egykori kedvenc süteménye, a csokihabos receptjére, és a kolléganői sem tudtak segíteni neki, addig-addig variálta a hozzávalókat, míg sikerült az első próba.
A csőben sült lencse hozzávalói 4 személyre:
20 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 50 dkg darált hús, 1 kk piros arany, só, bors, babérlevél, víz. A tetejére: 2 db tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 15 dkg sajt.
Elkészítése:
Az átválogatott és megmosott lencsét egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük 2 l vízzel és fedő alatt puhára főzzük. A vöröshagymából, a piros aranyból egy lábosban pörkölt alapot készítünk, hozzákeverjük a darált húst, a füstölt szalonnát és ezt is megfőzzük. Amikor megfőtt, összekeverjük a lencsével és beleöntjük egy jénai tálba. Ezután egy másik tálban kevés sajttal kikeverjük a tojást, a tejfölt, a lisztet és ráöntjük a lencse tetejére. Megszórjuk a maradék sajttal és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
A csokihabos sütemény hozzávalói:
Fél kg leveles tészta.
A hab hozzávalói:
5 db tojás, 40 dkg kristálycukor, 3 ek kakaó, 10 dkg kristálycukor, 20 dkg csokoládé, 2 ek étolaj.
Elkészítése:
5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verünk. 30 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. A felvert habba vékony sugárban lassan belecsorgatjuk a cukorszirupot, és addig keverjük, amíg langyosra hűl. Végül beleszitálunk 3 ek kakaót és kézi habverővel hozzákeverjük. A krémet rásimítjuk az alsó tésztalapra, ráhelyezzük a másik lapot, és elkészítjük a csokimázat, melyhez gőz felett 20 dkg csokoládét 2 ek étolajban felolvasztunk. Forró vízbe mártott és letörölgetett késsel felszeleteljük.
Bakonyi Erzsébet