Egészségünk megőrzése érdekében kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és mozogjunk
A kiegyensúlyozott táplálkozást és a megfelelő testmozgást is javasolta az Operatív Törzs tegnap a vírus elleni harchoz. Az általunk megkérdezett szakértő kiemelte: kerülni kell azokat az ételeket, amelyeknek nagyon magas a zsír, hozzáadott só és cukor tartalma.
A jelenlegi időszakban kiemelten fontos immunrendszerünk és egészségünk megfelelő működésének megőrzése. Ennek érdekében fontos a megfelelő táplálkozás, illetve a rendszeres, de nem kimerítő testmozgás. Szücs Petra dietetikus - egyebek mellett - a C- és a D-vitamin szedését javasolja a téli időszakban.
– Kerüljük a feldolgozott élelmi anyagokat, amiknek nagyon magas a zsír, hozzáadott só és cukor tartalma. A vitaminok közül kiemelném a C- és a D-vitamint, amelyek az immunrendszerünkre nagyon kedvező hatással vannak. A C-vitamin tartalmú ételeink, például a citrusfélék, így télvíz idején a hordós káposzta, a csipkebogyó, de a brokkoliban, karfiolban is található – tanácsolta Szűcs Petra dietetikus.
Mivel a szükséges vitaminmennyiséget nehéz biztosítani, mindenképpen érdemes elgondolkodni valamilyen vitaminpótlási lehetőségről, erre jó opciók lehetnek a különböző pezsgőtabletták. Ugyanakkor nem szabadna elfelejteni, a mozgás jótékony hatásait sem.
– Egészségesen kell táplálkozni, és sokat kell mozogni. Attól, hogy nem lehet konditerembe menni, attól még lehet gyakorlatokat végezni, le lehet tölteni a netről számos alkalmazást, amiket megfelelően otthon is el lehet végezni, valamint ki lehet menni a természetbe. Az ember ne azért sétáltasson kutyát, hogy kimehessen a karanténból, hanem azért, hogy mozogjon – mondta Mihalecz Károly háziorvos.
Mihalecz Károly azt is javasolja, hogy próbáljuk megtartani a személyes teret, ezzel is megőrizve saját és embertársaink egészségét.
G.D.
(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)