GasztroKanizsa: Paradicsomos, húsos savanyúrépa aludttejes prószával
Az idei évben Berkes Éváék elégedettek voltak a zalakarosi birtokukon termett gyümölcsökkel és zöldségfélékkel. Alig győzték a befőzést, olyan bő termést adott a paradicsom, de nem panaszkodhatnak a kerekrépára sem, tudtak télire savanyítani belőle. A család szereti a hagyományos ételeket, hiszen nemcsak finomak, hanem vitaminokat is tartalmaznak az összetevői.
– Édesanyámtól tanultam az aludttejes prósza készítését még gyerekkoromban – mondja Éva, hozzátéve azt is, hogy a gyerekeivel is megszerettette ezt az ételt. Hogyha Pécsről hazalátogat az unokahúga, a kérésére mindig prószával várja. A prószát lehet vékonyabbra, vagy vastagabbra sütni, ki hogyan szereti, de minden formában nagyon finom.
Paradicsomos, húsos savanyú répa
Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka, vagy sertés comb, 1 kg házi készítésű savanyított répa, 1 liter házifőzésű sűrített paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, bors, majoránna, fűszerkömény, pirospaprika, 2 kanál zsír.
Elkészítése:
Elkészítem a pörkölt alapot, a hagymát zsíron megdinsztelem, hozzáadom a húskockákat, meghintem pirospaprikával, a leírt fűszereket hozzákeverem, a sót később teszem hozzá. Miután félig megfőtt a pörkölt, hozzáadom a savanyú répát, a paradicsomlét, és szórok rá egy kevéske lisztet. Az egészet vízzel felöntöm és készre főzöm.
Az aludttejes prósza hozzávalói:
2 db 450 grammos kefir, 3 db tojás, csipet só, 1 ek cukor, fél tojásnyi olvasztott zsír, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk.
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, és egy 40×40 cm-es kizsírozott, előmelegített tepsibe öntjük. Amikor megdermed a tészta (kb. 10 perc után), kiveszem a sütőből és szilvalekvárral, valamint olajjal hígított tejföllel megöntözöm, kevés kristálycukorral meghintem és 180 fokon aranybarnára sütöm. Amikor kihűlt, a tetejét megszórom vaníliás porcukorral.
Bakonyi Erzsébet
Fotó: Kanizsa