Az átlagosnál még mindig kevesebb halat eszünk
Egy Európai Uniós felmérés szerint az átlagosnál jóval kevesebb halat fogyasztunk Magyarországon. Mint az kiderült, a magyarok esetében az egy főre jutó éves halhús, és egyéb halászati termékek fogyasztása mindössze 4,6 kilogramm.
A halhús rendkívül egészséges, kevés benne a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak. Sok ásványi anyagot tartalmaz, és vitaminokban gazdag. Balogh Sándor már 30 éve foglalkozik halárusítással, szerinte az évek alatt sokat változott a halfogyasztás.
– Elég sok kampány van, az áfáját levitték, most már vannak megfelelő szaküzletek, ahol tényleg a jó minőségű halat lehet kapni. Az emberek egy kicsit félnek tőle, a szálka miatt, illetve ami szálka mentes az kicsit drágább is. Azt nem feltétlenül tudja mindenki megvenni magának. Keveset fogyasztanak, egyelőre ez a szám nagyon kevés – nyilatkozta Balogh Sándor, a Kanizsai Halbolt üzletvezetője.
Magyarországon a legkedveltebb halfajta a ponty, de kelendő még a harcsa és az amur is. A pultnál lehet kapni lazacot is és kagylót is, mely kezd egyre népszerűbb lenni. Van, aki egészsége megőrzése céljából is fogyaszt halat.
– Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik. Szívesen fogyasztja az egész család és örvendetes, mert évek óta itt Nagykanizsán nem volt halbolt és azt gondolom, hogy kis idő kell és mindenki ide szokik – mondta Dani Zoltánné.
Vannak, akik szívesen vásárolnának halat sűrűbben, de az ára miatt nem tehetik meg.
– Többet is vásárolnék, csak hát az embernek a pénztárcája nem engedi. Kevés a nyugdíj – mondta Zrínyi Imréné.
Magyarországon a legtöbb halat karácsonykor értékesítik, az ünnep közeledtével jelentősen megnő a forgalom. A kereskedők szerint ugyan a legtöbb halfajta ára valóban magas, de az egyéb húsfélék árának 13 százalékos emelkedésével szemben a halak ára két éve nem emelkedett Magyarországon.
G.D.
(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)