Zellerkrémleves, zöldbabos hússzeletekkel
A kiskanizsai Magyar Lászlóné Marikáról, a Napfény Egyesület tagjáról is el lehet mondani, hogy nagyon szeret sütni-főzni. A konyhai munka szeretetét édesanyjától örökölte. A külföldi munkájukból időnként hazatérő családtagjait szinte lakomával várja haza. A terített asztalon mindenki megtalálja a kedvére való finom ételeket.
A zellerkrémleves hozzávalói:
1 nagy zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 l víz, 1 húsleveskocka, só, szerecsendió, 2 db burgonya, 2,5 dl főzőtejszín, 1 kisebb vöröshagyma és bors.
Elkészítése:
A hagymát zsiradékon megpirítjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a sót, a borsot, a húsleveskockát, a zellert, a burgonyát, és puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, tejszínnel és szerecsendióval ízesítjük. Végül az egészet felforraljuk, pirított zsemlekockával tálaljuk, és zellerzölddel díszítjük.
A zöldbabos hússzelet hozzávalói:
4 szelet sertéskaraj vagy csirke és pulykamellfilé, 0,5 kg zöldbab, kevés liszt, 1 tojás, 1 pohár tejföl, 15 dkg reszelhető sajt, vaj, só, bors, zúzott fokhagyma, étolaj, 20 dkg bulgur és víz
Elkészítése:
A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát hirtelen sütjük. Kiolajozott tepsibe egymás mellé fektetjük, megszórjuk apróra zúzott fokhagymával és őrölt borssal. A zöldbabot egészben hagyva blansírozzuk, néhány percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük róla a vizet, és a hússzeletekre fektetjük. Az egészet leöntjük a tojással elkevert tejföllel, és alufóliával lefedve közepes hőmérsékleten megsütjük. Végül, levéve róla a fóliát, megszórjuk reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, és vajdarabkákat szeletelünk rá. Bulgurral tálaljuk, uborkával, zöldpaprikával díszítjük.
A bulgur elkészítése:
A 20 dkg bulgurt dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, megsózzuk, és 10 percig forraljuk. Utána lekapcsoljuk alatta a gázt, és hagyjuk párolódni.
Bakonyi Erzsébet
Fotó: Kanizsa