Fűtési szezon

facebook megosztás


(Fotó: Horváth Zoltán)

Elkezdődött a fűtési szezon. A tüzelő- és fűtőberendezésink rendszeres karbantartására figyelmeztetnek a szakemberek.

Ebben az időszakban a fűtéssel járó veszélyekre hívja fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Érdemes szakemberrel átvizsgáltatni az otthonainkban található kályhákat, kandallókat, konvektorokat, hogy nagyobb biztonsággal vághassunk neki a hideg hónapoknak.

- Érdekesség, hogy az elmúlt hetekben két alkalommal is kéményben izzó koromhoz kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak Dióskálon és éppen Nagykanizsán is. Szerencsére a gyors beavatkozásaiknak köszönhetően mindkét helyszínen sikerült elkerülni, hogy nagyobb kiterjedésű lakóház tűz legyen a kéménytűzből. Ezek az esetek is jól mutatják, hogy érdemes komolyan venni az eszközök karbantartását – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi  Igazgatóság szóvivője.

A nyílt égésterű készülékek a helység levegőjét használják, így gondoskodni kell annak utánpótlásáról, ugyanis ellenkező esetben úgynevezett tökéletlen égés alakulhat ki és szén-monoxid keletkezhet. Akinek ilyen tüzelőberendezés található az otthonában, mindenképpen vásároljon szén-monoxid érzékelőt.


(Fotó: Horváth Zoltán)

- Ha évente elvégeztetjük a karbantartást, kitakaríttatjuk ezeknek a kazánoknak az égőjét, akkor nem nagyon szokott probléma lenni. Ha nem végeztetjük el, akkor elő szokott fordulni, hogy égéstermék, bántó, szúrós szagot érzünk, ez mind arra utal, hogy a készüléknek valamilyen problémája van. Ilyenkor a legrövidebb idő alatt hívni kell szakembert, aki orvosolja a problémát - mondta Timmermann Péter, a Zalagáz Kft. ügyvezetője.

A fűtőeszközeinken kívül a kémények ellenőrzése, tisztíttatása is elengedhetetlen a biztonságunk érdekében.

 

K.V.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.